Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић организовао је данас састанак са начелницима општина, директором болнице „Србија“ Небојшом Шешлијом и директорима домова здравља са подручја Града. Тема састанка била је тренутна ситуација у вези са вирусом корона.

Вуковић је изразио задовољство што постоји организованост и спремност у здравственим установама те што општински кризни штабови поштују мјере и инструкције по питању сузбијања ширења вируса.

Веома је важно што на подручју града Источно Сарајево нема заражених, без обзира што постоји одређени број лица на посматрању. Јавност треба да зна да нема потребе за паником, него да је процедура да особе које долазе изван граница земље прођу одређену контролу – додао је он.

На састанку је било ријечи о усаглашености радног времена у угоститељским и другим објектима гдје су су могућа већа јавна окупљања.

– Заједнички став је да се морају одредити исте одлуке по питању радног времена за све општине у саставу Града, а све са намјером да нам се становништво не креће и одлазе из општине у општину због различитих мјера. Тренутно пратимо двије одлуке – прва је препорука Владе Српске, која подразумијева да се у наредних седам дана у потпуности обустави рад угоститељских објеката и одреди смањено радно вријеме у пекарама и сличним услужним објектима, а друга је праћење одлука Кантона Сарајево, јер због специфичности близине морамо и на том пољу усагласити мјере. Извјесно је да ћемо испоштовати одлуку Владе РС, али томе ћемо вјероватно приступити од сутра – појашњава Вуковић.

Када је ријеч о јавним институцијама, вјероватно ће се приступити одређеним препорукама, које подразумијевају смањење броја запослених на 50 одсто радне снаге.

У просторијама за изолацију имамо два пацијента на посматрању и четири која су у кућној изолацији. Пратимо препоруке и инструкције Министарства здравља и социјалне заштите РС и спремни смо да реагујемо. На инфективном одјељењу имамо опремљене двије просторије за изолацију првих пацијената, а тренутно припремамо просторије на бившем одјељењу пулмологије са 35 кревета и четири собе са централним разводом кисика односно за пријем најтежих пацијената у случају појаве заражених – изјавио је након састанка директор ЈЗУ Болница „Србија“ у Источном Срајеву Небојша Шешлија.

Он је аплеовао на грађане Источног Сарајева да се придржавају свих превентивних мјера и у случају било каквих симптома прво телефонским путем обрате оближњем дому здравља.

Рођена 28. августа 1989. године у Зеници. Основну школу и гимназију завршила у Сокоцу. Дипломирала је Новинарство 2013. године на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву. У ЈП "Инфо центар" Соколац запослена од 2015. године. Тренутно обавља функцију главног и одговорног уредника.