Кризни штаб за праћење ситуације у вези појаве вируса корона у Козарској Дубици констатовао је јутрос да на овом подручју нема обољелих и утврдио допуњене наредбе за превенцију појаве вируса.

– Дате су инструкције у случају појаве температуре и симптома новог грипа, а кључно је то да људи бораве у кућама, са што мање социјалних контаката, укључујући и кућна дружења са комшијама и пријатељима – рекао је начелник општине Козарска Дубица Раденко Рељић и додао да су највише угрожени стари и болесни људи са нарушеним имунитетом.

Он је оцијенио да су становници Козарске Дубице озбиљно схватили ситуацију и спровођење превентивних мјера.

Кризни штаб општине Козарска Дубица за праћење ситуације у вези појаве вируса корона утврдио је на јутрошњој сједници допуне наредбе и нове препоруке становништву с циљем превентивног дјеловања и заштите од појаве вируса корона.

Измјене наредбе о радом времену од 13. марта односе се на корекцију радног времена драгстора, који ће до краја мјесеца радити од 7.00 до 19.00 часова, као и други трговачки и угоститељски објекти, а на подручју општине Козарска Дубица од данас се забрањује и рад спортске дворане, теретана и фитнес центара.

Према допуни наредбе, забрањује се одржавање прослава било какве врсте на којима присуствује више од десет лица, те одређује да се сахране одржавају у најужем кругу породице.

Ми ћемо данас слиједити инструкције које долазе из Владе Републике Српске, надлежног министарства и Института за јавно здравство, а рад угоститељских објеката остаје до 19.00 часова, уз препоруку да гости бораве на отвореним терасама и избјегавају затворене просторе – рекао је Рељић.

Он је додао да ће и у случају рада угоститељских објеката општина Козарска Дубица слиједити сугестије и одлуке надлежних републичких органа.

– На подручју општине Козарска Дубица данас ће бити настављена дезинфекција јавних објеката, установа и институција, а послије 19.00 часова биће извршена дезинфекција главних улица, тргова и саобраћајница – најавио је Рељић и подсјетио на важност спровођења обавезних мјера личне и јавне хигијене.

На састанку Кризног штаба општине Козарска Дубица за праћење ситуације у вези појаве вируса корона потврђено је да су од јутрос у 6.00 часова на граничним прелазима Козарска Дубица-Хрватска Дубица и граничном прелазу Доња Градина присутни санитарни инспектори, те да се поштује одлука Савјета министара о забрани уласка страним држављанима у БиХ са подручја са интензивном трансмисијом вируса корона.