Николај Велимировић рођен је 1881. године, у селу Лелићу, код Ваљева. Био је епископ Српске православне цркве, теолог, српски национални идеолог и изузтно надарен говорник. Ниједан Србин, послије Светог Саве до данас, није оставио толико обимно и блиставо дјело као Владика Николај. Био је велики духовник, пјесник, књижевник, историчар, филозоф, бесједник, а изнад свега јеванђеоски човјек.

Најважнија дјела Николаја су: „О васкрсењу Христовом“, ,,Успомене из Боке“, ,,Бесједе под гором“, Молитве на језеру“, ,,Мисли о добру и злу“, ,,Живот Св. Саве“, ,,Духовна лира“ и многа друга.

У дјелу ,,Мисионарска писма“ Владика Николај даје поучне и драгоцјене поуке као и духовне смјернице које пружају одговоре на многобројна питања о суштини постојања човјека. Његова ,,Писма“ су, такође, одговори раднику који пита шта је то духовни живот, и једној образованој жени која је изложена подсмијеху околине због одлажења у цркву, и човјеку који вјерује у Бога а не моли му се, и свим другим који би жељели спознати истину постојања.

,,Мисионарска писма“ Владике Николаја су мисаоно свједочење о вјери, истини и смислу бивствовања, а које је изразито јасним језиком представио у 130 писама.