У ЈЗУ Психијатријска болница Соколац предузели су све неопходне мјере како би и у вријеме ванредне ситуације болница функционисала и несметано пружала услуге својим пацијентима. Директорица, Биљана Реновица, нагласила је да се стриктно поштују прописане упуте Владе РС, ресорног министарства и Општинског штаба.

– Када је ријеч о упићивању пацијаната у нашу установу, упутили смо дописе домовима здравља и центрима за ментално здравље, да су дужни да у склопу медицинске документације доставе и неизоставан епидемиолошки лист, којим се потврђује да пацијент није заражен корона вирусом. У овом моменту нам је то најбитније, јер је у нашој болници смјештено 130 пацијената и било би погубно да нам дође пацијент са вирусом, казала је Реновица.

Она наглашава да је позната структура пацијената и да је њихов имунолошки систем ослабљен, па су све додатне мјере опреза од великог значаја за њихово здравље.

– Извршили смо дезинфекцију комплетног болничког круга, свих објеката гдје бораве пацијенти и особље. Свакодневно се врши дезинфекција подова и радних површина са раствором Изосана, док се лична дезинфекција обавља раствором Асепсола и средствима на бази алкохола. Неизоставно је и често провјетравање просторија, а особље користи маске и рукавице, како је и прописно, истакла је она.

Према њеним ријечима забрањене су посјете пацијентима, пријеми су сведени само на хитне случајеве, а смањен је број извршилаца у службама.

– Тамо гдје је било могуће смањили смо број запослених, јер одређени послови се могу обављати и од куће. Ограничили смо и улазак возила у круг установе, а све наведено има за циљ смањену циркулацију људи у болници, истакла је Реновица.

Реновица истиче да су се због недостатка заштитне опреме и средстава обратили Институту за јавно здравство РС, од ког очекује подршку. Истакла је да је проблем са којим се суочавају и потреба за посебним просторијама за карантин.

– Познато је да наша установа дјелује и послује у скромним условима, а недостатак простора за карантин нам представља и пријетњу. Ми чинимо све како би помогли локалној заједници у овом тешком времену и стојимо на располагању. Данас смо уступили дио дониране опреме, како би се на нивоу града обезбиједио простор за карантин, нагласила је она.

У ЈЗУ Психијатријска болница Соколац лијече се пацијенти из свих крајева Босне и Херцеговине.