У општини Соколац предузете су све превентивне мјере у циљу сузбијања заразе вирусом корона. Из Дома здравља у Сокоцу потврдили су нам да нема забиљежених случајева заразе у нашем граду.

Доктор педијатар и директорица болнице Адријана Станар, у изјави за „Инфо центар“ Соколац рекла је да се 143 лица тренутно налазе у самоизолацији, док је 14 њих до сад изашло из овог процеса. Још пет пацијаната данас ће бити ван здравственог надзора, а њих 35 ће изаћи из самоизолације у данима викенда, казала је Станар.

Све предузете мјере Општинског штаба за ванредне ситуације контролише Одјељење комуналне полиције Соколац, чији су капацитети повећани протеклих дана. Истичу да до сад није забиљежено озбиљно нарушавање наредби које су на снази.

Волонтерски сервис стоји на услузи грађанима и успјешно одговара њиховим потребама.

Јавне установе прилагодиле су се новонасталој ситуацији. Раде са мањим бројем запослених и проводе све мјере предострожности.

Бојан Копривица, директор ЈУ Завод за форензичку психијатрију Соколац рекао је да су извршили заштитне мјере – дезинфекцју свих просторија у којима бораве пацијенти и особље и да су смањили број радника, како би се смањио социјални контакт лица.

– Придржавамо се свих мјера које је наложио Републички и Општински штаб за ванредне ситуације. Наручили смо додатну количину заштитне опреме, маски и рукавица. Радно вријеме административних радника је скраћено, а до даљњег не раде приправници и волонтери. Када је ријеч о пријему пацијената, имали смо један пријем из Добоја, а сви нови пацијенти који долазе у нашу устнову изоловани су у посебну просторију на новом одјељењу, а посјете су обустављене до даљњег, казао је Копривица.

Снежана Башевић, директорица Цантра за социјални рад Соколац каже како редовно прате актуелну епидемиолошку ситуацију и упуте Штаба за ванредне ситуације.

– Уз помоћ радника Ветеринарске станице Соколац извршили смо дезинфекцију свих просторија, а обављамо и свакодневну дезинфекцију и провјетравање просторија, како је и препоручено. Радници имају маске и рукавице. Као и у ранијим саопштењима апелујемо на грађане да не долазе лично у просторије установе, осим ако није ријеч о предаји хитне документације. За све информације могу нам се обратити на бројеве телефона: 057/400-281 и 057/400-280. Због смањења социјалног контакта, радници су распоређени да раде у смјенама. Без обзира на тренутну ситуацију стојимо на услузи грађанима и нико неће остати ускраћен за своја права, истакла је Башевић.

Општински штаб за ванредне ситуације спреман је за спровођење нових мјера Владе Републике Српске.