У студентским домовима на Палама биће формиран заједнички карантин за општине Пале и Соколац, истакао је комадант општинског Штаба за ванредне ситуације и начелник општине Соколац Милован Бјелица, гостујући у програму „Инфо радија“ .

– Општина Соколац није у могућности да обезбиједи карантин за минимално стотину лица, како је било наложено од Републичког штаба за ванредне ситуације. Са начелником Пала Бошком Југовићем сам постигао договор о заједничком дјеловању. Одлучено је да мјесто карантина буду студентски домови, који имају два блока, капацитета по 250 мјеста. У један блок је планирано да буду смјештени пацијенти, позитивни на вирус корона, а у други медицински радници. Видјећемо како ће се ситуација одвијати, уколико дође до појаве епидемије у нашем граду и позитивних пацијената, омогућиће се да медицински радници са подручја општине Соколац учествују у свим активностима карантина, рекао је начелник Бјелица.

Он је подсјетио да је општински Штаб за ванредне ситуације упутио позив свим пензионисаним здравственим радницима и здравственим радницима тренутно запосленим у здравственим Установама на подручју општине Соколац, да се јаве, јер је неопходно обезбиједити адекватан број љекара и медицинских сестара.

– За сада нема потребе за додатним ангажовањем медицинских радника, међутим, морамо предузети све превентивне мјере уколико доће до наглог повећања броја заражених вирусом корона и на вријеме обезбиједити адекватно особље за збрињавање таквих пацијената са подручја општине Соколац. До сада су се јавили доктори Драган Ћајић и Небојша Кариклић, потврдио је Бјелица.

Републички штаб за ванредне ситуације одлучио је да лицима старијим од 65 година буде дозвољено кретање уторком и петком од 7.00 до 10.00 часова како би им било омогућено да обаве основне ствари, да оду до продавнице и банке.

– Наша локална заједница је мала и уторак нису забиљежене веће гужве у Сокоцу. Међутим, апеловао бих на људе, млађе од 65 година, да не излазе у то вријеме да обављају своје активности, да не би дошло до стварања непотребних гужви, јер би у том случају општински Штаб за ванредне ситуације морао издати наредбу о забрани кретања свим лицима испод 65 година старости, осим оних који морају због посла, појаснио је комадант општинског Штаба за ванредне ситуације и начелник општине Соколац Милован Бјелица.

Он је још дадао, да волонтери општинског Штаба за ванредне ситуације, свакодневно имају активности, одлазе и у најудаљенија села са подручја општине, и одговарају на основне потребе становништва, као што су набавка прехрамбених производа, хигијенских средстава, као и лијекова.

– Соколачко предузеће „Јан – Комерц“ обезбиједило је 10 пакета са прехрамбеним производима и 10 са средствима за хигијену, која су уручена социјално угроженим породицама, а пекара „Макс“ за социјално угрожене свакодневно поклања стотину хљебова. Такође, отворен је намјенски рачун за прикупљање помоћи за набавку медицинске опреме Дому здравља ,,др Љубомир Ћеранић“, али и помоћи социјално угроженим лицима на Сокоцу, истакао је начелник општине.

У циљу сузбијања посљедица пандемије у погледу смањених могућности набавке и протока роба у пољопривредној производњи општински Штаб за ванредне ситуације завршио је позив за сва домаћинства на подручју општине Соколац, а која имају могућност да изврше сјетву ратарских и повртларских култура у прољетној сјетви. Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске и локална заједница је помоћу средстава ИФАД – овог Пројекта унапређења конкурентности у руралним подручјима, обезбиједило 80 пољопривредних пакета за општину Соколац. У Одјељење за локални развој је пристигло је 120 пријава. Одабрано је 80 и прослијеђено у ресорно министарство.