Током новонастале ситуације Црквена општина Соколац дјеловаће без промјена када је ријеч о богослужењима. То је за „Инфо центар“ потврдио старјешина Храма Романијскa Лазарицa протојереј ставрофор Илија Чупић и говорио о другим питањима која занимају вјернике.

– У току Великог поста настављамо да причешћујемо све оне који дођу и изразе жељу да приме Свету тајну причешћа. Наравно, ситуација у којој смо се нашли налаже дистанцу међу присутнима за вријеме вјерских обреда, као и ношење заштитне опреме- маски и рукавица. Тога се и свештеници придржавају, пратећи све изречене мјере и препоруке надлежних – казао је он.

Након неколико недјеља паузе, свештенство је поново почело да свети водицу у домовима, а како каже отац Илија, на томе су инсистирали сами вјерници.

– Имали смо доста позива од наших суграђана и одлучили смо да наставимо. Желим да подсјетим да грађани да нису дужни да нас приме и да им нико неће замјерити уколико из страха одбију освећење водице у својим домовима. Свештеници се и том приликом придржавају свих мјера заштите и одржавају размак са укућанима. Хришћански је заштити себе, али још више да заштити ближњега свога, зато се сви морамо одговорно понашати – поручио је старјешина Цркве Светог пророка Илије.

Оно што све посебно занима ових дана јесте обиљежавање крсне славе.

– Са сигурношћу можемо да потврдимо да ће се прекађивање и ломљење славског колача обављати као и до сада. Када је ријеч о прослави у својим домовима, вјерници ће морати да се придржавају инструкција надлежних и да у складу са наредбама обиљеже крсну славу – рекао је отац Илија.

Он сматра да Републички и градски односно општински штабови широм земље на прави начин раде свој посао и да нема потребе за паником.

– Ми, свештеници, ових дана чешће се молимо у храмовима. Наша улога, у свим временима, је била и остала да се молимо за свој народ. Посебно се молимо Господу Богу да се све што прије врати својим нормалним токовима – казао је протојереј ставрофор Илија Чупић.

Он је позвао све грађане да се, такође, окрену молитви.

Рођена 28. августа 1989. године у Зеници. Основну школу и гимназију завршила у Сокоцу. Дипломирала је Новинарство 2013. године на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву. У ЈП "Инфо центар" Соколац запослена од 2015. године. Тренутно обавља функцију главног и одговорног уредника.