Ватрогасна јединица Града Источно Сарајево – Ватрогасно одјељење Соколац је у протекла три дана имало седам пожара, од којих су била два пожара високе шуме, у Иван пољу и Талинама, који су захваљујући ангажовању становништва и радника Шумског газдинства „Романија“ успјешно угашени и нису изазвали озбиљније посљедице.

Координатор за стручну обуку и усавршавање Ватрогасног Одјељења Соколац Никола Шарац је за „Инфо радио“ изјавио да и поред упућеног апела, становништо и даље пали ливаде и тиме проузрокује пожаре.

– Највећи проблем је био што су два ливадска пожара прешла у шумско подручје, причинили су већу материјалну штету и угрозили животну средину, објашњава Шарац.

Шарац истиче да је за гашење пожара у Иван пољу (07. априла), на терен изашло цијело Ватрогасно одјељење Соколац, 60 радника Шумског газдинства „Романија“, мјештани села Кула, Ђедовци и Обртићи, као и припадници Полицијске станице Соколац.

– Добром организацијом и великим бројем људи смо успјели да ставимо пожар под контролу и спријечимо већу материјалну штету, јер је пожар пријетио селу Ђедовци, додао је Шарац.

Још један, велики шумски пожар евидентиран је јуче је на подручју Парка шуме „Талине“. У гашењу је учествовало седам ватрогасаца са три ватрогасна возила, као и 60 радника Шумског газдинства „Романија“.

Из соколачког Ватрогасног одјељења упућују апел грађанима општине Соколац да не пале ливаде, поготово кад је присутан вјетар. Уколико то баш морају да раде, да позову ватрогасце и консултују се, како би то спровели на безбједан начин.