Начелник општине Источни Стари Град Бојо Гашановић, је предао је кључеве објекта Ватрогасног дома на Хреши, старјешини Територијалне ватрогасне јединице Града Источно Сарајево Његошу Вукадину.

– Иако је пандемија вируса корона ми морамо да наставимо послове започете прије двије године у сарадњи са Скупштином града Источно Сарајево и ТВЈ Источно Сарајево. Овај дан општини Источни Стари Град и мени лично значи много, зато што је овај пројекат завршен, а то значи да смо институционално јачи и да смо много безбједнији. Кредитним задужењима смо заједнички изградили овај објекат на Хреши – рекао је Гашановић.

Чињеница да су туризам и дрвна индустрија носиоци привредног развоја општине Источни Стари Град, налагала је потребу за изградњом објекта Ватрогасног дома, који је данас технички и кадровски спреман да брже и лакше реагује.

– Битно је рећи да се ради о фази пројекта успостављања ватрогасне јединице у овом дијелу града, а жеља нам је свима и циљ да безбједност по питању заштите и сапасавања људи од пожара и других елементарних непогода подигнемо на један виши ниво. Данас имамо једну екипу људи са једним модерним ватрогасним возилом на Хреши, међутим ми морамо наставити да радимо у будућности на јачању ове испоставе како би постала ватрогасно одјељење – рекао је Вукадин.

Улагања општине Источни Стари Град у безбједност, заштиту и сапасавање од пожара и других елементарних непогода годинама се држи на једном високом нивоу, а у складу са могућностима, што се показало и кроз различите обуке људства за помоћ професионалним ватрогасцима у акцијама спасавања.

Старјешина ТВЈ Источно Сарајево је истакао да је самим развојем дрвне индустрије повећан ризик, али свакако и чињеница да Источни Стари Град има једну озбиљну туристичку дестинацију као што је Требевић и да у будућности треба размишљати како да се заштити и та територија.

– Захваљујем се Градоначелнику и Скупштини града Источно Сарајево као и старјешини Територијалне ватрогасне јединице и овом приликом ћу позвати становништво да се суздржи од активирања пожара, паљења ватре на отвореном и да се јаве ватрогасним центрима уколико желе нешто да ураде на својим имањима и тако смањимо проблеме – додао је начелник Гашановић.