Сан вам неће на очи? Проблем може бити то што сте до малоприје гледали у екран телефона, нешто што сте појели за вечеру или једноставно анксиозност. А најбољи и најбржи начин да се ријешите анксиозности јесу вјежбе дисања. Откривамо вам пет техника дисања које ће вас смирити и омогућити вам да лакше заспите.

Само полако

Фокусирајте се на лагано дисање. Удахните дубоко веома полако, а затим лагано издахните. Дубоко дисање смањује брзину откуцаја срца и снижава крвни притисак, чиме се цијели организам умирује. Лезите у кревет и дишите овако око 10 минута, па ћете убрзо и заспати.

Техника 4-7-8

Према доктору Ендрјуу Вејлу са Центра за интегративну медицину у Аризони, вјежбе дисања за опуштање познате су и као „4-7-8 вјежбе“ и можете их радити прије спавања. Како бисте се опустили, сједите на кревет у турски сјед, врх језика прислоните уз непце, затворите уста и удахните кроз нос бројећи до 4. Затим задржавајте дах седам секунди, па издахните на уста бројећи до осам. Поновите ово бар четири пута.

Традиционално медитативно дисање

Кроз своје истраживање, неуролог и стручњак за медитацију Катерин Кер открила је да је фокусирање на дисање прва неопходна компонента за добру медитацију. Потребно је да се повежете са протоком ваздуха, да будете свјесни којим путем пролази кроз организам. На тај начин напети мишићи ће вам се опустити, а нестаће и негативне и узнемирујуће мисли. Дишите на овај начин осам до 10 минута.

Смјењујте ноздрве

Шодана је једна од најчешћих врста пранајаме или контроле дисања у јоги. Приликом шодане дисање контролишете тако што на једну ноздрву удишете, а на другу издишете. Сматра се да тијело и мозак на тај начин стичу осјећај равнотеже и неутралности.

Дисање на уста подсвјесно шаље сигнал мозгу да смо под стресом, док дисање на нос шаље сигнале да смо опуштени. Седите тако да вам буде удобно, исправите леђа, па зачепите једну ноздрву, а кроз другу удахните. Затим зачепите другу ноздрву, па кроз прву издахните. Све вријеме држите очи затворене.

Дупло дужи издах

Многе пранајамске технике дисања ослањању се на правило да издисање треба да траје дупло дуже од удисања. Оваквим дисањем нервни систем се опушта, а усредсређеност на дисање спрјечава нас да мислимо о стварима које нам изазивају нервозу. Лезите на леђа, удишите три секунде, па издишите шест секунди и понављате то све док не утонете у сан, преноси Жена Блиц.