Лидер владајуће пољске странке Јарослав Качињски објавио је ноћас да је постигнут споразум о одлагању предсједничких избора.

Нови термин њиховог одржавања тек треба да буде изабран.

Качињски, лидер странке Право и правда, и предсједник мале странке у владајућој конзервативној коалицији Јарослав Говин назвали су њихову одлуку „рјешењем које ће Пољацима гарантовати прилику да учествују на демократским изборима“.

Предсједнички избори су прије више мјесеци заказани за 10. мај, али су пандемија корона вируса и због ње уведена забрана кретања пореметили припреме за њихово одржавање.

Договор о алтернативном рјешењу није постигнут усљед оштрих сукоба власти и њених противника који су тражили одлагање избора због опасности од ширења заразе корона вирусом.

Странка Качињског је жељела да избори буду одржани 10. маја, али гласањем путем поште. Међутим, многи у Пољској су изразили забринутост да избори можда не би били поштени због таквог гласања.

Неслагање Качињског и Говина претило је избијању веће политичке кризе, а њихов договор наговјештава да је она за сада избјегнута.

Предсједник Пољске Анџеј Дуда најавио је да ће се на изборима борити за други мандат.