Фото: Катера

Чланови Удружења грађана „Свети Василије Острошки“ из Сокоца положили су вијенце на Српском војничком спомен-гробљу Мали Зејтинлик и одали почаст страдалим војницима и цивилима из претходног Одбрамбено-отаџбинског рата.

– У складу са данашњим празником, Марковдном, и нашом традицијом дошли смо на Мали Зејтинлик да положимо вијенце и прислужимо свијеће. На овај скроман начин желимо да одамо почаст људима који су своје животе дали за Републику Српску – казао је предсједник Удружења Ненад Радовић.

УГ „Свети Василије Острошки“ егзистира на подручју Сокоца од прошле године, а настало је из иницијативе младића и дјевојака који су учествовали на већ познатом поклоничком путовању од Сокоца до манастира Острог и свештеника Црквене општине Соколац.

– Наше Удружење организовало је више хуманитарних акција којима смо помогли угроженим породицама у претходном периоду и ову праксу планирамо наставити и у будућности – истиче Радовић.

Фото: Катера

Према његовим ријечим, а због тренутне ситуације, одгођено је традиционално ходочашће манастиру Острог које су ходочасници почиљали претходних 11 година на Ђурђевдан.

– Надамо се да ћемо до краја године успјети организовати поклоничко путовање до манастира Острог и на тај начин наставити нашу традицију по 12. пут. Током јуна одржаћемо и два ходочашћа на подручју наше општине. Прво ходочашће је ка манастиру Пресвете Богородице у Кнежини, 3. јуна, а друго ће бити на Тројчиндан , 7. јуна, до манастира Свете Тројице у Озерковићима – додаје Радовић.

На празник Светог Василија Острошког, 12. маја, чланови Удружења обиљежиће своју прву крсну славу.