На подручју општине Соколац у протекла три дана угашена су два шумска пожара у којима је причињена мања материјална штета, захваљујући брзој интервенцији ватрогасаца и радника соколачког Шумског газдинства „Романија“.

Ријеч је о пожару на брду Копито код Сокоца, који је јуче захватио седам хектара високе шуме, а у суботу, 9. маја, у селу Павичићи пожаром је захваћено 20 хектара.

Вршилац дужности директора Шумског газдинства „Романија“ Страхиња Башевић рекао је Срни да је у оба случаја забиљежена минимална материјална штета и да је, захваљујући брзој интервенцији ватрогасаца и радника соколачког Шумског газдинства, спријечена велика штета.

Башевић је истакао да је на брду Копито приземни пожар због јаког вјетра брзо захватио високу шуму и да је ливадски пожар у селу Павичићи дјелимично захватио и шумску културу.

Из Шумског газдинства „Романија“ апелују на становнике да не пале ватру на отвореном без контроле и сталног надзора, посебно у близини шуме, јер још има суве траве са које се ватра шири, те наноси штету шуми и цијелој заједници.

Командир Ватрогасног одјељења Соколац Миле Шарац рекао је да је јуче на Копиту у трочасовном гашењу пожара учествовало 25 радника соколачког Шумског газдинства и седам ватрогасаца са три ватрогасна возила.

Он је нагласио да се пожар у селу Павичићи у суботу веома брзо ширио са суве траве на растиње и захватио дио шумске културе, те да је у гашењу ватре, која се брзо ширила због јаког вјетра, ватогасцима помагало више од 30 радника Шумског газдинства и мјештани.