Повратак у угоститељске објекте у Српској након два мјесеца изазвао је бројне недоумице, како код запослених тако и међу гостима, који у протекла два дана нису знали да ли да на дуго ишчекивану кафу треба да дођу само са маском или и са рукавицама.

Због пандемије вируса корона угоститељи широм Српске били су принуђени да 16. марта привремено закључају своје локале, а с обзиром на тренутну епидемиолошку ситуацију и постепено ублажавање мјера, дозвољен им је рад уз поштовање препорука које је донио Институт за јавно здравство Српске. Угоститељи су почетак рада дочекали спремно, када је ријеч о обавезним средствима за дезинфекцију на улазу у локале, столовима размакнутим на удаљеност од два метра те маскама на лицима конобара. Међутим, збуњеност су изазвала различита тумачења препорука у вези са ношењем рукавица те коришћењем посуђа у којем ће послуживати госте.

Према ријечима предсједника Удружења радника у угоститељству и туризму РС Жељка Татића, многи угоститељи нису ни отворили локале, јер нису разумјели прописе по којим могу почети да раде.

“Институт је навео да је пожељно коришћење једнократних чаша и другог посуђа, а поједини који то нису успјели да обезбиједе нису ни отварали локале, јер су мислили да без тога не могу да раде, што није тачно. Препоручено је, али није обавезно. Иста прича је и са рукавицама за запослене. Наведено је да рукавице нису неопходне, али да се запосленима у угоститељским објектима мора обезбиједити топла вода, сапун те да морају дезинфиковати руке послије сваког услуживања госта, наплаћивања и осталих радњи”, рекао је Татић за “Глас Српске”, нагласивши да је све то помало збунило раднике у угоститељству.

Татић каже да због тога што поједине мјере нису прецизиране угоститељи у појединим градовима, попут Приједора, у понедјељак нису почели да раде.

“Немамо званичне препоруке за госте. Ако су нам баште на јавним површинама, а ношење рукавица није више обавезно на јавним површинама, питамо се да ли гости треба да сједе у башти са рукавицама и шта је са онима који улазе у лоцале”, казао је Татић.

Он је додао да су савјети епидемиолога и струке у свему овоме злата вриједни и да је свима циљ да знају како да се понашају да би што прије превазишли ову ситуацију и избјегли казне.

Да су грађани збуњени свједоче и фотографије из бањалучких угоститељских објеката, на којима се види да једни у баштама сједе са рукавицама и маскама, док други носе само заштитне маске.

Да би разријешила недоумице, Унија удружења послодаваца РС је у сарадњи са Министарством трговине и туризма припремила постере за угоститељске објекте, на којима је објашњено како треба да се понашају гости.

“Ради заштите гостију и угоститељских радника, направили смо постер који визуелно указује на понашање у угоститељским објектима. Рукавице нису више обавезне, док са маском гости улазе у објекат и користе дезифицијенс за руке на улазу у објекат. На добробит свих препоручујемо да се поштују препоруке Института за јавно здравство РС”, истакао је директор Уније удружења послодаваца РС Саша Аћић.

Према одлуци Републичког штаба за ванредне ситуације од 6. маја укинута је обавеза ношења рукавица на отвореним површинама.

“Ношење рукавица обавезно је у затвореним просторима, а на отвореном простору обавеза је само ношење заштитних маски – наведено је у одлуци.

Инспекција

У Градској управи Бањалука кажу да је надлежна инспекција у протекла два дана дјеловала само превентивно.

“Инспектори су упознавали субјекте са мјерама које морају спровести и није било кажњавања”, навели су у Градској управи.