Фото: Синиша Пашалић/РАС Србија

Шеф клуба посланика Социјалистичке партије Српске у Народној Скупштини РС и члан Предсједништва СПС Максим Скоко открива за Српскаинфо да органи СПС разматрају подношење захтјева према парламенту Српске за смјену министра рударства и енергетике у Влади РС Петра Ђокића.

Скоко је о овом разговарао са предсједником НСРС Недељком Чубриловићем, а у СПС кажу да је њихов ранији став био да се са иницијативом за смјену чека до укидања ванредног стања, о чему ће се одлучивати на предстојећој сједници.

– Сваки народни посланик може да поднесе иницијативу према Народној скупштини, а став клуба СПС је да министар Ђокић својим дјеловањем наноси штету угледу Владе и институција Републике Српске. Тачно је да сам разговарао са предсједником Чубриловићем о овој теми – истиче Скоко.

Он каже да је иницијатива за смјену министра уједно и нешто што од СПС траже њихови чланови.

Скоко подсјећа да је Клуб посланика СПС у НСРС, заједно са великим бројем чланова те странке, напустио Ђокићеву партију јер је као предсједник због „својих дјела и поступака изгубио повјерење већине чланства“.

– Као министар, такође, нема повјерење нас народних посланика и сматрамо да треба да буде смјењен. Један од разлога за смјену је и чињеница да министар и у ванредном стању наставља да ради оно због чега смо га већ позивали на оставку. Ради се о нелегалном давању концесија за експлоатацију камена, гдје је Ђокић поново поступио противно мишљењу Правобранилаштва и додијелио концесију фирми која је, као и он сам, под истрагом Тужилаштва због сумњи на кривична дјела као и оштећење буџета Српске у износу од милион марака – тврди Скоко.

Подсјећамо, лидер СП и министар рударства и енергетике у Влади РС Петар Ђокић већ дуже вријеме је под лупом Републичког јавног тужилаштва, Посебног одјељења за сузбијање корупције, организованог и најтежих облика привредног криминала.

– Истражни органи пречешљавају пословање министра, посебно онај дио који се односи на ЕТФ Рудник и термоелектрана Станари, а запримљен је и извјештај МУП који се односи на изузимање документације у вези са пословањем овог привредног субјекта– саопштено је раније из Тужилаштва.