У Горњој Јошаници код Фоче данас је служен парастос за 73 мјештана који су погинули у протеклом грађанском рату, од којих је 56, на Никољдан, 19. децембра 1992. године, звјерски убила муслиманска војска из Горажда.

Годишњица најмасовнијег страдања српских цивила на подручју Горњег Подриња у посљедњем рату, обиљежава се у мају, када се обиљежава Љетњи Никољдан, а ове године и на дан Светих Ћирила и Методија, којима је посвећена новоизграђена Црква јошаничких мученика.

На Никољдан 1992. године, на дан када је требало да сломе крсни колач, мучењем и одсијецањем дијелова тијела убијено је 56 мјештана десет јошаничких заселака, међу којима је било више стараца, 21 жена и троје дјеце: двогодишња Данка Тановић, десетогодишња Драгана Вишњић и њен три године млађи брат Дражен.

Преживјели Јошаничани, њихова родбина и пријатељи још једном су послали поруку да се ово страдање никада неће заборавити, али и да се никада неће одустати од захтјева да се злочинци казне.

Душанка Лаловић, тада Вишњић, једна од ријетких преживјелих из фамилије Вишњић, која је изгубила 16 чланова, још се нада да ће починиоци овог злочина бити кажњени.

– Не желим да плачем. Сузе остављам њима. Ваљда је дошло вријеме да њих стигну моје сузе и свих нас из Јошанице – рекла је Душанка.

Предсједник Борачке организације Фоча Срђан Станковић каже да је одавно познато ко су налогодавци и извршиоци злочина у Јошаници.

– Зна се тачно и ко је кога убио, појединачно. Међутим, мјештани који знају те људе кажу да се злочинци шетају и по Фочи. То је велики пропуст Тужилаштва, које ништа не предузима – рекао је Станковић.

У обраћању окупљенима код споменика погинулим мјештанима, начелник општине Фоча Радисав Машић запитао се да ли злочинац који је убио малу Данку, брата и сестру Дражена и Драгану, има своју дјецу и да ли се, када помилује своје дијете, сјети и дјетета које је овдје убио.

– Да ли се сјети и да ли може да спава? Вјерујемо у Божију правду која ће их сигурно стићи, а у ову другу све мање имамо наде. Правду, ипак, никада нећемо престати да тражимо. То је наше право и ако мислимо да истрајемо на овим просторима, на то право никада не смијемо заборавити – поручио је Машић.

Он је нагласио да се због будућности свих који живе у БиХ злочинци морају казнити.

Након парастоса код споменика погинулим Јошаничанима служен је и помен у Цркви Светих Ћирила и Методија, која је почела да се гради 2015. године.

Свештеник Никола Ковач каже да је 80 одсто радова на цркви завршено и да се чека постављање иконостаса, који је већ израђен.

– Захваљујући Господу Богу, добром народу и свим приложницима, за кратко вријеме успјели смо да подигнемо храм из темеља. У току су радови на завршетку пода. Имамо иконостас и чекамо да га поставимо. Надамо се да ће храм ускоро бити освештан – рекао је Ковач.

Из Тужилаштва БиХ Срни је у децембру прошле године одговорено да је предмет „Јошаница“ у раду у Посебном одјељењу за ратне злочине Тужилаштва БиХ.

– Спроведен је велики број истражних радњи, саслушан велики број свједока, али има још много активности које треба извршити. Рад на предмету се наставља – рекао је тада портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић.