Удружења грађана „Свети Василије Острошки“, уз благослов Гласиначко – кошутичке парохије, 3. јуна, на празник када се славе Свети цар Константин и царица Јелена, организује ходочашће манастирској цркви у Кнежини, која је посвећена поменутим светим. Према ријечима предсједника Удружења Дејана Елеза, полазак је планиран у 6 часова испред Цркве Светог пророка Илије у Сокоцу.

-До цркве у Кнежини потребно је два до три сата пјешачења. Ходочасници ће по доласку присуствовати Светој литургији, која почиње у 9 часова и 30 минута. Након ломљења славског колача, планирана је закуска поводом Дана цркве, те се организованим превозом враћамо у Соколац – открио је Елез.

До сада се за поход, осим чланова Удружења, пријавило тридесетак заинтересованих.

– Очекујемо око педесет ходочасника. Сви који још увијек нису, а желе да нам се придруже, могу се пријавити путем телефона 066 / 655 – 757 или једноставно на дан поласка доћи у порту храма Романијске Лазарице – додао је он.

Све што је потребно, како је рекао Елез, је удобна обућа, кабаница и истинска воља.

– Надамо се да ће ово ходочашће постати традиција. Сама идеја проистекла је из дугогодишњег ходочашћа манастиру Острог. Нажалост ове године, због новонастале ситуације у вези са епидемијом вируса корона, као и дешавања у Црној Гори, били смо спријечени да одемо на поклоњење Чудотворцу. Вођени причом, која живи једанаест година основали смо Удружење, које ће, поред бројних хуманитарних акција у наредном периоду организовати ходочашћа како манастиру Острог, тако и бројим светињама на нашим просторима, а прво на реду је ходочашће до цркве у Кнежини – казао је предсједник Удружења.

Већ у недјељу, 6. јуна, на дан Силаска Светог Духа на апостоле – Тројице, чланови и ходочасници Удружења грађана „Свети Василије Острошки“ организују поклоничко путовање до манастира у Озерковићима, који је посвећен истоименом празнику.