На сједници Скупштине града Источно Сарајево данас су усвојени Одлука о извршењу буџета града Источно Сарајево за период од 1.1. – 31.12.2019. године и Извјештај о раду градоначелника и градске управе Источно Сарајево за 2019. годину. Планирана средства за протеклу годину износе 15.155.000 КМ, а буџет је остварен у износу од 15.092.948 КМ односно 99,59 одсто од планираног.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић истакао је да су Извјештај о раду градоначелника и извршење буџета уско повезани.

-Када говоримо о раду градоначелника не мислим само на себе, јер је то један орган који дјелује у оквиру градске управе. Протеклу годину обиљежили су бројни догађаји, прије свега одржавање Европског омладинског олимпијског фестивала (ЕYОФ 2019). Била је то изврсна прилика за промоцију Града. Добили смо највише оцјене од свјетских званичника, а посебно Европског олимпијског комитета. Два важна међународна признања – „За допринос сарадњи, миру и дијалогу кроз успјешну организацију ЕYОФ 2019“ од Уједињениих нација као и од Принца Алберта Другог у Монаку за „Дипломатску активност 2019. године“ припадају свим грађанима. Међу најважнијим пројектима је постављање видео – надзора на подручју града ИС. Договарали смо се објективно око расподјеле кредитних средстава и изградили добре односе између начелника градских општина и градске управе. Највеће задовољство је што смо успјели помирити политичке разлике и дјеловати у интересу грађана. Успјешно и позитивно смо завршили још једну пословну годину. Остварен је мали суфицит од 60.000 КМ и још једном смо показали способност да се правилно планирају и троше средства којима располажемо – изјавио је Вуковић.

Одборници су усвојили Информацију о становима у власништву града ИС, те Одлуку о откупу станова у власништву Града. Вуковић појашњава да ће, на основу Закона о приватизацији, бити обезбијеђено да девет станова укњиже породице из категорије борачке популације.

-Град је власник двадесет два стана, од којих се седам стамбених јединица налази на подручју општине Источно Ново Сарајево, а петнаест на подручју општине Пале. Дакле, девет станова користе становници борачке категорије и покушали смо да нађемо начин како да постану власници, а да не морају платити куповину истих. Уз помоћ нашег Одјељења за просторно уређење, саобраћај и стамбено – комуналне послове и у комуникацији са другим институцијама изнашли смо рјешење да се, на основу поменутог закона Град, одрекне своје имовине у корист тих станара. На некој од наредних сједница разматраћемо на који начин ћемо ријешити питање преосталих тринаест стамбених јединица, у којима се живе претежно социјалне категорије – додао је он.

Одборници СНСД – а нису подржали извршење буџета, Извјештај о раду градоначелника и градске управе Источно Сарајево за 2019., а највише замјерки имали су на Извјештај о раду и финансијском пословању предузећа и установа чији је оснивач Град за протеклу и План пословања за текућу годину.

-Сматрамо да институције које је Град основао нису дале жељене ефекте. Имамо Градску развојну агенцију, коју Град финансира са око 250.000 КМ, а она је у прошлој години од страних донатора успјела да прикупи само око 30.000 КМ. Вјерујемо да може дјеловати много боље, али треба нам одговарајући кадар. Такође, када говоримо о Аграрном фонду, који је основан прије годину и по дана, не видимо његову снагу развоја, већ систем „ухљебљења“. Имамо примједбу и на уређивачку политику Градског радија и телевизије која иде у једном правцу, а заправо је медиј свих грађана – казао је Дејан Шешељ, испред Клуба одборника СНСД-а.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић подсјећа да су сва предузећа и јавне установа, чији је оснивач Град, данас поднијели извјештај о позитивном пословању.

-Мислим да се у доброј мјери обављају задаци у тим предузећима. Посебно морам похвалити Туристичку организацију „Јахорина“, која је трезорска јединица града ИС. У протеклом периоду, ова организација учествовала је у бројним активностима на промоцији не само Јахорине, већ и других дестинација на подручју Града. Што се тиче Развојне градске агенције, иако има мали број запослених, окупља кадар који зна да ради свој посао. Њена улога постојања је да буде на располагању свим општинама и привредним субјектима на подручју Источног Сарајева, у чему је и успјела. Обавеза мене, као градоначелника, јесте да им створимо услове да функционишу; дали смо им простор и обезбиједили средства за плате, а њихова је да буду посредници између републичких агенција, међународних организација и привредних субјеката. Аграрни фонд је основан тек прошле године, која је протекла у конституисању, али већ у овој години реализовани су неки пројекти. Тек у наредном периоду очекујемо да се ради на активностима због којих и постоји. ЈП „Градски радио“, које је 2019. године купило ОСМ ТВ, такође је пословало позитивно. У току је спајање радија и телевизије као једног система и у наредном периоду очекујемо да се реализује оно због чега смо то учинили, а то је право информисање о свим догађајима са подручја свих шест градских општина. Овај простор заслужује да има један такав медиј и вјерујем да ће руководство и главни и одговорни уредник одговорити том задатку – рекао је градоначелник.

Одборници СДС-а подржали су ове тачке дневног реда.

-Узимајући у обзир постотак извршења буџета, можемо оцијенити и рад градоначелника и градске управе. Сви грантови према областима спорта и културе су извршени, а посебно када је ријеч о борачким организацијама. За борачку популацију Град издваја 150.000 КМ, 10.000 за рад Регионалне борачке организације, 50.000 за одржавање Војничког – спомен гробља „Мали Зејтинлик“. Ту су средства за рад школа, саобраћајнице и остала улагања. Када говоримо о раду Градске развојне агенције, немамо примједби. Кадар чине четири образовне особе и раде на бројним пројектима, а сазнали смо да је на шестомјесечној припреми само једног пројекта ангажовано двоје радника. Имамо и податак да је, у сарадњи са Туристичком организацијом, добила пројекат од око пола милиона марака, што је за сваку похвалу – казао је Горан Шеховац, одборник СДС-а у Скупштини града ИС.

Данас су усвојени и Извјештај о утрошку финансијских средстава датих средњим школама у 2019. години и План утрошка за 2020. по буџету Града, као и Извјештај о прикупљеној комуналној такси и накнади за кориштење комуналних добара и њихова расподјела по општинама града ИС у 2019. години.

Рођена 28. августа 1989. године у Зеници. Основну школу и гимназију завршила у Сокоцу. Дипломирала је Новинарство 2013. године на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву. У ЈП "Инфо центар" Соколац запослена од 2015. године. Тренутно обавља функцију главног и одговорног уредника.