Фото: С.Рајић

На Сокоцу је данас обављен интервју за чланство у одбору омладинске банке, у оквиру активности на оснивању ове банке која ће бити прилика за младе да реализују друштвено корисне пројекте и покрену мале бизнисе, уз грантове од 500 до 1.500 КМ.

Медиха Арнаут из „Мозаик програма-Омладинска банка“ рекла је новинарима да се омладинска банка оснива у сарадњи са општином Соколац.

Она је навела да ће чланови одбора, након што прођу обуку и тренинг, бити носиоци активности омладинске банке, те упућени у процес менторисања од самог аплицирања до реализације пројекта.

Арнаутова је нагласила да се у оквиру омладинске банке удружују средства и даје прилика младим људима прилика за пројекте и микробизнисе, да покрену самостално предузетништво или комерцијално пољопривредно газдинство.

„За пројекте је могуће добити грант од 500 КМ до 1.500 КМ. Ријеч је о пројектима неформалних група младих од 18 до 35 година, од три до седам чланова, који пишу пројекте и реализују их на подручју општине Соколац“, навела је Арнаут.

Фото: С.Рајић

Сејдефа Башић нагласила је да „Мозаик“ већ годину дана ради на оснивању омладинске банке на Сокоцу, те да очекује доста нових пројеката, бизнис идеја и нових малих предузећа, што би значило и останак младих људи у овој локалној заједници.

Она је подсјетила да ова фондација постоји већ 17 година и да је активна у области рада са младима у БиХ и региону, а омладинска банка је један од програма „Мозаика“.

Према њенима ријечима, „Фондација Мозаик“ је прије пар година покренула онлајн платформу Лонац.про намијењену младим људима у домену активизма, односно различитих пројеката и домену предузетништва, гђе је тренутно регистровано 33.000 младих из БиХ и региона.