Фото: Б.Марковић

Синоћ је у просторијама Народне библиотеке у Сокоцу одржана промоција нове збирке пјесама “Душа миротичи” познатог писца Аћима Тодоровића. Соколачка публика имала је прилику да слуша поезију проткану најљепшим римама које су инспирисане духовношћу српског народа. Несумњиво ова књига поезије остаће у ризници најљепших пјесама посвећених вјери, Богу, народу.

Аћим Тодоровић је књижевник из Власенице, члан је Удружења књижевника Републике Српске и Удружења књижевника Србије. Добитник је већег броја признања и награда за свој рад и књижевно стваралаштво. Како каже у новој књизи успио је да отргне оно најљепше од себе и своју инспирацију преточи у пјесме које говоре о духовности, која нам је одувијек била и остала темељ нашег духа и постојања.

– Ова књига је настала као мој одговор на све лоше ствари које се тренутно дешавају. Породица, вјера, православље, одувијек су били темељ нашег бића и не смијемо допустити да се тај исти темељ обруши. Поезијом бранимо највеће и најљепше врлине које, као народ имамо, казао је Тодоровић.

Фото: Б.Марковић

Он је истакао значај који има првенствено српска епска поезија, која је, према његовом мишљењу била основа за настанак предивних дјела Дучића, Шантића, Нога и многих других.

– Не смијемо се одрећи својих коријена и свега оног што је обиљежило наше духовно биће, истакао је он.

Тодоровић је предсједник регионалног Књижевног клуба „Луча“, чије је сједиште у Власеници. Клуб окупља тридесетак књижевника, а сваке године организује пјесничке сусрете. Наш саговорник је истакао да ће тако бити и ове године, уколико то епидемиолошка ситуација буде дозвољавала.

Бојана Марковић
Рођена 3. јула 1988. године у Сарајеву. Основну и средњу школу завршила у Сокоцу. Године 2015. дипломирала на Филозофском факултету на Палама, одсјек Журналистика, те стекла звање дипломирани новинар. Од 2016. године запослена као новинар у "Инфо центру" Соколац.