Стотине хиљада становника сјеверног и западног дијела Мелбурна добили су данас наређење да остану код куће пошто је други по величини град у Аустралији суочен са растом броја случајева заразе вирусом корона.

Држава Викторија забиљежила је 233 нова случаја у претходних шест дана, а највише их је у Мелбурну. Борба против вируса у остатку земље била је до сада углавном успјешна.

Премијер ове државе Данијел Ендруз рекао је да ће блокада у Мелбурну бити на снази од вечерас у поноћ по локалном времену. У обухваћеним областима живи више од 300.000 људи.

Грађанима ће бити дозвољено да напуштају домове само ради одласка на посао или у школу, ради рекреације или куповине хране и осталих суштинских ствари, пренио је АФП.

Становници осталих дијелова града неће моћи да улазе у најтеже погођене заједнице. Полиција ће патролирати улицама и заустављати аутомобиле да би вршила насумичне провјере.

Ендрјуз је рекао да је затражио од аустралијског премијера Скота Морисона да преусмјери међународне летове ка Мелбурну у друге аустралијске градове да би се додатно умањио ризик од ширења вируса.

Аустралија је до сада регистровала око 7.800 случајева заразе и 104 смртна исхода.