Министар финансија Републике Српске Зора Видовић истакла је данас да је Влада Српске креирала гарантни програм за помоћ привредницима у обезбјеђивању средстава за ликвидност и набавку нових технологија, који је посебно значајан за ситне привреднике који ће моћи да дођу до средстава која су им до сада била недостижна у банкама.

“Обавили смо разговор са банкама и оне су то прихватиле”, рекла је Видовићева новинарима у Српцу након што је са министром пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борисом Пашалићем посјетила предузеће “Перутнина Птуј С”.

Видовићева је појаснила да ће ресорно министарство склопити уговор са банкама које понуде најнижу камату, као и са микрокредитним организацијама, од којих велики број ситних пољопривредних произвођача узима кредите.

“Наш услов је био да те камате буду далеко мање, с обзиром на то да Република Српска гарантује из буџета 70 одсто кредита којег узима сваки појединац”, појаснила је Видовићева.

Гарантни програм је усвојен на сједници Владе Српске на сједници од 2. јула, а преко издатих гаранција од Гарантног фонда пословне банке ће привредним субјектима – малим и средњим предзећима, занатским радњама и свим заинтересованим моћи да издају кредите у сврху ликвидности, набавке неопходне опреме или оног што одреди управа привредног субјекта.

Укупан износ кредитних средстава за овај програм је 238 милиона КМ.