Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија рекао је да је Савјет министара откочио процес именовања руководилаца на нивоу БиХ и да се то наставља, истакавши да је дошло вријеме да у фотељу директора Управе за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ дође неко из реда српског народа.

Тегелтија је додао да нових блокада не смије бити и да, зарад доброг рада институција, морају на вријеме добити руководиоце институција.

– Процес именовања руководилаца институција на нивоу БиХ од изузетног је значаја за њихов рад. Одређена именовања су завршили прије више од мјесец у институцијама Савјета министара, а ово су била важна именовања гдје су завршене конкурсне процедуре и било је важно показати да можемо постићи договор о поштивању конкурсне процедуре када је у питању избор кадрова – рекао је Тегелтија за Глас Српске.

Он каже да је сигуран да ће, након неколико мјесеци прекида у нормалном функционисању институција са становишта руковођења, бити унапријеђен рад институција.

– Можда је и најважнија порука да ћемо, како буду истицали мандати појединим руководиоцима, на вријеме бирати њихове насљеднике или некима обновити мандате – истакао је он.

Према његовим ријечима, УИО БиХ је важна институција и разумљиво је да постоји интересовање ко ће њоме руководити у идућем периоду.

– Не знам зашто се прича поставља на релацију Бошњаци – Хрвати. Треба знати да се Срби никада нису налазили на челу Управе. Два мандата је директор био из реда Бошњака, два из реда Хрвата и сматрам да је дошао ред на српски народ, а тако је и договорено када је формирана та Управа, да ће се директори мијењати по националном кључу. Са становишта Републике Српске, дошло је вријеме и тренутак да на чело Управе за индиректно опорезивање дође директор из српског народа – рекао је Тегелтија.

Он је додао да ће преговори и договори вјероватно дуже трајати него за остале позиције.

Тегелтија каже да нико себи не смије и не треба дозволити било какву блокаду, те напоменуо да је нажалост много оних који сматрају да је блокирање друге стране важан национални интерес, а онда се покаже да се, када блокирате, и сами нађете у блокади.

– Стање у друштву и у свијету, прије свега због пандемије вируса корона, доводи нас у ситуацију да морамо бити окренути сами себи, да се договарамо, разговарамо и унапређујемо нашу сарадњу, а не да идемо у било какве блокаде, из било којег разлога. Блокаде никада нису биле рјешење – рекао је он.

Тегелтија каже и да нема препрека за одржавање локалних избора додавши да, и да није усвојен буџет, постоји начин да се обезбиједи потребан новац.

Нажалост, истакао је, у БиХ би многи да не буде избора, али они су важни за грађане у локалним заједницама да буду у прилици да бирају, односно да потврде да ли је власт добро радила или да траже неког другог да боље ради.

– Важно је и показати да је БиХ зрело демократско друштво које спроводи изборе у роковима који су дефинисани законима – сматра Тегелтија.

Тегелтија је нагласио да се БиХ, као и све земље у свијету, сусреће са до сада невиђеном ситуацијом, а то је здравствени проблем који се претвара и у огроман економски проблем.

– Процјене су говориле да ће у овом моменту борба за здравље бити иза нас и да ћемо се посветити економији, али је пандемија узела маха. Сусрећемо се са губитком радних мјеста, додатним најавама губитка појединих тржишта за наше привредне субјекте, што ће сигурно довести и до нових губитака радних мјеста. Ситуација је доста тешка. Морамо постићи консензус свих нивоа власти у вези са мјерама које је потребно спроводити – рекао је Тегелтија.