Фото: Синиша Пашалић/РАС Србија

За смањење броја новозаражених корона вирусом у Мелбурну биће потребно неколико недјеља, упркос дјелимичним мјерама карантина и обавезном ношењу заштитних маски у јавности, изјавио је начелник аустралијског медицинског штаба Пол Кели.

Власти у држави Викторија, чија је престоница Мелбурн, пријавиле су 275 нових шлуцајева заразе корона вирусом у посљедња 24 сата, што представља значајан пад у односу на претходни дан, када је новообољелих било 438, пренио је Ројтерс.

Начелник аустралијског медицинског штаба Пол Кели је за АБЦ радио рекао да ће бити потребне недјеље како би се успорило ширење вируса, а бројке о новозараженима вратиле на оне какве су забиљежене посљедњи пут у јуну, а које су се кретале од испод десет до неколико десетина.

Он је рекао да искуство показује да је потребно најмање двије недјеље да мјере дају резултате.

У Аустралији је од почетка пандемије забиљежено око 11.800 случајева заразе корона вирусом, од чијих су посљедица преминуле 123 особе, знантно мање него у другим земљама.

У већини савезних држава Аустралије вирус је успјешно елиминисан, али је у току прошлог мјесеца дошло до пораста броја заражених у Викторији, и то највише у њеној престоници.

Због тога су у Мелбурну уведене дјелимичне мјере карантина, које ће бити на снази шест недјеља укупно, као и обавезно ношење маски у јавности.

Осим у Викторији, до пораста броја заражених дошло је и у Новом Јужном Велсу, гдје је у току претходног дана забиљежено 20 нових случајева.

Надлежни органи у овој држави нису успјели да лоцирају неке кластере, а власти су апеловале на грађане да не путују без пријеке потребе и да не користе јавни превоз.

Премијерка Новог Јужног Велса Гледис Береџиклијан изјавила је да разматра да пооштри мјере социјалног дистанцирањима у градовима као што је Синдеј, уколико се тренд раста броја новообољелих настави и у наредним недјељама.