Фото: Срна

Предсједник СДС-а Мирко Шаровић рекао је данас у Бањалуци да ће та странка на предстојећим локалним изборима у новембру самостално кандидовати 25 својих људи за начелнике и градоначелнике.

Шаровић је рекао новинарима да ће СДС у складу са коалиционим споразумом са другим странкама имати осам заједничких кандидата на изборима.

Он је додао да постоје средине у којима се још нису опредијелили за кандидате или ће тек бити постигнут договор око кандидатура са коалиционим партнерима.

– О томе ћемо, вјероватно, у Бањалуци заузети коначни став у наредних седам дана – навео је Шаровић након сједнице Предсједништва СДС-а у страначким просторијама у Бањалуци.

Шаровић је напоменуо да остаје на снази договор око изборне подршке СДС-а и осталих српских странака Младену Грујичићу за начелника Сребренице.

Када је ријеч о изборима у Приједору, Шаровић је навео да би кандидат за начелника, што се тиче СДС-а, требала да буде Маја Драгојевић Стојић, али да се у том смислу врше процјене у контакту са коалиционим партнерима.

– Што се тиче Бијељине, имаћемо свог кандидата и мислимо да имамо солидне шансе на изборима у том граду – навео је Шаровић.

Када је ријеч о давању одређених привилегија члановима Асоцијације “Ствараоци Републике Српске”, Шаровић каже да су два покушаја у том смјеру пропала.

– Ово је био трећи покушај да се пронађе најбоље рјешење и помогне, не свима, већ онима којима је помоћ потребна. Реакције јавности су, међутим, биле трећи пут негативне и СДС је рекао да прво треба рјешавати питање борачке популације, која има предност – истакао је Шаровић.

Предсједник Главног одбора СДС-а и актуелни начелник Теслића Милан Миличевић најавио је да ће та странка ускоро објавити име званичног кандидата за позицију коју он обавља.

– За то мјесто бориће се три озбиљне партије, а СДС има побједничке амбиције – рекао је Миличевић.

Замјеник предсједника СДС-а Радо Савић навео је да ће, највјероватније, бити кандидат за начелника општине Лопаре, уз подршку ПДП-а.

Он је додао да ће СДС у Угљевику кандидовати садашњег начелника Василија Перића на исту позицију, те да ће градити српско јединство када је ријеч о добијању градоначелничке позиције у Брчком.