Канцеларија за разматрање жалби БиХ, најдаље за 15 дана, одлучиће о жалби групе понуђача предвођених фирмом “Атлантик бб” на одлуку Централне изборне комисије БиХ да посао штампања гласачких листића, вриједан мало више од 688.485 КМ без ПДВ-а, додијели фирми “Унионинвестпластика” из Сарајева.

“Нама је жалба у петак дошла од уговорног тијела, односно Централне изборне комисије. Данас је отишао позив жалитељу да уплати накнаду за покретање жалбеног поступка, а с обзиром на то да је жалитељ група понуђача, немогуће је очекивати да у току ове седмице то уради и нама достави доказ о уплати. Након тога, ми жалбу рјешавамо у року, осим ако не буде неких посебних потреба да се нешто посебно тражи, што мислим да неће бити потребе. Значи, реално је очекивати да се у наредних 15 дана та жалба разријеши”, рекла је јуче Жељка Клобучар, предсједавајућа Канцеларије за разматрање жалби БиХ.

У самој жалби, која одгађа потписивање уговора, група понуђача “Атлантик ББ” из Бањалуке те “Игепа БХ”, “Амос Граф” и “Фарма Пром” из Сарајева, између осталог навели су да фирма “Унионинвестпластика”, која је изабрана као најповољнији понуђач, нема капацитете за такав посао.

“Понуђач у понуди наводи да су му за штампу на три машине довољна три радника за израду 291 врсте листића у захтијеваној количини те у времену од пет дана и испоруку изабраној пошти. Предметну услугу је немогуће извршити у наведеном времену на три оффсет машине, уз ангажовање три радника, уз додатно обрезивање, фалцање листића на захтијевани формат и паковање у коверат”, наводи се у жалби у којој се додаје и то да изабрани понуђач није доказао да посједује опрему која је захтијевана тендерском документацијом.

Такође, у жалби се истиче да је процијењена вриједност набавке 1,1 милион КМ, а да је изабрани понуђач понудио цијену од 688.485 КМ, због чега је уговорни орган био дужан да понуду понуђача цијени као неприродно ниску те да спроведе поступак оправдања неприродно ниске понуђене цијене.

Иначе, други понуђач, односно група понуђача предвођена компанијом “Атлантик бб” понудила је да ће посао штампања гласачких листића урадити за 920.002 КМ без ПДВ-а.

“Ми ћемо ићи до краја. Ако буде требало, тражићемо и вјештачење, јер знамо колики је то посао и шта све захтијева и са становишта опреме и људских капацитета. Изабрани понуђач, сигурни смо, нема капацитета за то”, рекао је Берислав Вуковић, један од власника штампарије “Атлантик бб”.

У Централној изборној комисији “Независне новине” су јуче покушали добити коментар да ли ће жалба на избор “Унионинвестпластике” као најповољнијег за штампање гласачких листића утицати на одржавање избора, али нису успјели.

Жељко Бакалар, предсједник ЦИК-а, раније је рекао да то може значити угрожавање одређених рокова, када је у питању одржавање избора, међутим ако Канцелраија за разматрање жалби посао заврши за 15 дана, ти рокови неће бити угрожени с обзиром на то да се тек половином августа закључује бирачки списак.