Представници Гарантног фонда Републике Српске потписали су данас у Бањалуци уговоре о гарантовању са четири комерцијалне банке које учествују у Гарантном програму Српске за ублажавање посљедица пандемије вируса корона.

Ријеч је о уговорима са Новом банком, МФ банком, Уникредит банком и Комерцијалном банком, све из Бањалуке, а потписаним уговорима гарантује се пласирање укупно 104 милиона КМ кредита.

Директор Гарантног фонда Радивоја Крчмар рекао је новинарима да се у складу са овим уговорима издају гаранције Српске банкама које су понудиле да пласирају кредите у циљу облажавања посљедица кризе у вези са вирусом.

– У наредних седам дана обавићемо потписивање сличних уговора са осталим банкама које су задовољиле критеријуме нашег фонда. У суштини, до краја године ћемо издати гаранције комерцијалним банкама да би се пласирало више стотина милиона КМ кредита микро, малим и средњим предузећима у Српској која су претрпјела штету због утицаја вируса, а све да бисмо дјелимично ублажили њихове проблеме и обезбиједили наставак њиховог пословања – рекао је Крчмар.

Он је изразио наду да ће кризом погођени привредници на овај начин ријешити дио својих проблема, те да се оквири камата за ову врсту кредита, најгрубље речено, крећу од четири до 5,5 одсто.

– Наравно, кредит се може уговорити са клијентом и по камати од два одсто, а одлука о томе је на банкама – рекао је Крчмар.

Он је додао да се привредници, након издатих гаранција, за кредитна средства могу обратити комерцијалним банкама с којима ће потписивати уговоре.

Крчмар је рекао да су лимити кредита за микропредузећа до 30.000 КМ, за мала предузећа до 100.000, а средња до 250.000 КМ.

– Наравно, све је подложно измјенама, па и повећању износа – рекао је Крчмар и додао да се 11 банака и двије микрокредитне организације пријавило да прате Гарантни програм Српске, те да ће овакви уговори и даље бити потписивани.

Помоћник министра финансија Српске Сњежана Рудић је изразила задовољство због потписивања уговора и позвала привреднике и пољопривреднике да се обрате својим банкама и микрокредитним организацијама у вези са овом новом кредитном линијом, подржаном гаранцијама Српске.

– Банке ће у складу са својом пословном политиком и процедурама вршити процјене клијената, афирмисати ову кредитну линију и надам се да и у оваквим условима можемо наћи заједнички интерес у корист привредника, али и банака, ресорног министарства и Владе Српске, све ради стабилности и опоравка привреде од економских посљедица епидемије – рекла је Рудићева.

Она је нагласила да је овдје ријеч о својеврсној портфолио гаранцији у оквиру које Српска гарантује износ од 50 милиона КМ, на бази чега се даље могу пласирати кредити у укупно износу од 238 милиона КМ.

– То значи да се појединачном нивоу, у складу са одлуком о Гарантном програму, гарантује до 70 одсто главнице кредита, а на нивоу портфеља сваке банке гарантује се до 30 одсто износа укупно пласираних кредита – рекла је Рудићева и додала да су за кредите за ликвидност и мање инвестиционе трошкове квалификовани сви привредници, осим коцкарница и сличних дјелатности.

Гарантни програм усвојила је Влада Српске почетком јула, а намијењен је за подршку микро, малим и средњим предузећима у сузбијању штетних посљедица изазваних пандемијом вируса корона.