Фото: М.Орашанин

Захваљујући његовом високопреосвештенству Митрополиту дабробосанском господину Хризостому, донаторима и локалној власти обезбијеђена су финансијска средства за земљане, тесарске, зидарске и кровопокривачке радове за изградњу храма у Жљебовима код Сокоца, посвећеног Светом апостолу Томи.

Парцела на којој се гради храм налази се на магистралном путу Београд – Сарајево, и у власништву је породице покојног Илије Тошића, човјека који се никада није одрекао своје вјере и цркве. Његова супруга Љуба Тошић, са својим кћеркама и њиховим породицама је поклонила соколачкој парохији ово земљиште.

Митрополит Хризостом је предложио да се изгради храм у Жљебовима и дао благослов проти Илији Чупићу и начелнику општине Соколац Миловану Бјелици да се почне са активностима око припреме изградње храма.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица је истакао да је до сада Митрополија дабробосанска обезбиједила 53.000 КМ за градњу храма, док су такође соколачки привредници и локална власт донирали одређена средства.

– Храм се већ гради, изливени су темељи, лежећа плоча, врши се припрема зидарских радова, струја и вода ће се довести на плац, уредити приступни пут, а план је да у току ове године објекат буде покривен – потврдио је начелник.

Фото: М.Орашанин

Бјелица је подсјетио да је првобитна замисао била да се изгради Храм идентичан као Црква Свете Петке у Војничком спомен-гробљу „Мали Зејтинлик“.

– Од те идеје се одустало због процјене свеукупне ситуације, финансијског и материјалног стања привреде и људи, и одлучено је да се сагради један мањи објекат – додао је Бјелица.

На мјесту у Жљебовима, гдје је у току изградња Храма Светог апостола Томе, 2. септембра 2017. године, дочекан је 61. Митрополит дабробосански – господин Хризостом. То је територијална линија која спаја и раздваја Епархију зворничко – тузланску и Митрополију дабробосанску.