Фото: Игор Симовић

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом служиће у уторак, 11. августа, Свету архијерејску литургију у Манастиру Светог великомученика Георгија на Равној Романији, поводом саборног дана овог храма.

Према програму обиљежавања Дана манастира, у складу са епидемиолошком ситуацијом, литургија ће почети у 9.00 часова, а потом ће услиједити литија око храма и кратко обраћање вјерницима представника Српске православне цркве.

Истог дана у порти манастира на Равној Романији биће одржане и 23. “Госпојинске вечери културе” уз прикладан програм “Теби, горо Романијо”, најављено је из соколачке Установе за културу “Перо Косорић”, која је организатор ове манифестације.

Директор ове установе Ирена Шућур рекла је Срни да ће ове године, за разлику од претходних када је припреман богат културни програм, манифестација бити одржана са малим бројем учесника у складу са мјерама републичког и општинског штаба за ванредне ситуације због пандемије вируса корона.

Она је нагласила да ће за малобројне посјетиоце бити организована презентација традиционалних јела сарајевско-романијског и гласиначког краја и изложба ручне радиности у објектима локалне Установе за културу, у порти манастира.

Шућурова је навела да је ову изложбу припемила Секција за друштвену активност жена соколачког Удружења грађана “Аурора”.

Обиљежавању Дана манастира присуствоваће и ове године представници општине Соколац и града Источно Сарајево.

Црква Светог великомученика Георгија на Равној Романији освештана 2002. године, а проглашена манастиром три године касније, у народу је позната као Соколица.

На унутрашњима зидовима овог храма уписана су имена 4.000 српских бораца, углавном погинулих припадника Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске, бораца Романијског корпуса Југословенске војске у отаџбини, те солунских добровољаца и српских хајдука овог краја.