У Скупштини града Источно Сарајево данас је одржана конференција о пројекту „Уживај у Сарајевско-романијској регији“, који је усмјерен на креирање новог туристичког производа и његову интернационализацију.

Директор Туристичке организације „Јахорина“ Игор Тошић истакао је да је туризам стратешки правац града Источног Сарајева, а кроз овај пројекат, како је рекао, доћи ће до стварања новог туристичког садржаја те јачања малих и средњих предузећа.

– Крећемо у реализацију пројекта, а средства смо добили од ЕУ и Њемачке, у износу од 505 000 КМ и она ће бити усмјерена на унапређење и побољшање туризма ове регије – рекао је Тошић.

Он је додао да је посебно важна интернационализација туристичке понуде на међународном тржишту.

– Свједоци смо да је туризам у Источном Сарајеву у експанзији и реализацијом овог пројекта, стварањем нових садржаја, учинићемо туристичку понуду садржајнијом и посебно актрактивном. Највећи дио ових пројеката биће спроведен на три општине Пале, Соколац и Источни Стари Град, тачније локалитет Романија, Црвене стијене, Брус и дио Пала гдје ћемо спојити двије пећине, Орловачу и Новакову пећину и два планинарска дома – објаснио је Тошић.

Директор сектора за економско-правне послове у Привредној комори Републике Српске Драгана Кокот рекла је да је Привредна комора један од партнера у овом, како истиче, значајном пројекту за овај регион.

Она је истакла да је Комора поносна јер је дио ове приче и да су инфраструктурни резултати, који ће бити врло опипљиви и конкретни, нешто најзначајније што ће остати иза овог пројекта.

Његош Пољаковић, представник предузећа „Станишић“ из Пала, у обраћању медијима рекао је да ово предузеће у овом пројекту учествује као приватни партнер, те да се њихова понуда односити на проширење туристичких садржаја у Спортско-рекреативном центру „Брус“.

– Предузеће „Станишић“ је прва фирма која је приступила градњи инфраструктуре на подручју Требевића, а све у циљу пружања туристичких услуга. Након првих резултата, у томе су нам се придружиле и друге фирме са Сарајевско-романијске регије и сада, након 10 година можемо рећи да је тај пројекат у потпуности успио – истакао је Станишић.

Он је напоменуо да ће овај спортски и рекреативни центар добити четири нова садржаја, а то су балон на топли ваздух, што је, како истиче, ново у туристичкој понуди у БиХ, затим вјештачку стијену, теретану на отвореном и играоницу за дјецу.

Јелена Гавриловић из Министарства трговине и туризма Републике Српске рекла је да је ово министарство, у овом пројекту, требало да одреди шта је то потребно да се развије и имплементира у Републици Српској и БиХ, а везано је за туризам.

– Ми смо предложили да то буде авануристички туризам, као и културни туризам, тако да је ово резултат нашег заједничког рада, рада свих нивоа власти – рекла је Гавриловића посебно се захваливши локалној власти која је, како истиче, препознала огромну важност овог пројекта.

У обраћању медијима, Гавриловићева је напоменула да је овај пројекат битан за туризам, јер ће богатити љетну понуду.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић захвалио је ЕУ и Њемачкој који су главни донатори и финансијери овог пројекта.

– Укупна вриједност пројекта је 260 000 евра, од тога је 200 000 евра финансирала ЕУ и Њемачка, Град Источно Сарајево око 50 000 и партнери око 10 000 евра – напоменуо је Вуковић.

Он је истакао да је веома важно што се овај пројекат реализује управо на општинама Пале, Источни Стари Град и Соколац, односно на општинама које се налазе на тзв. зеленој линији.

– Јахорина је центар нашег развоја и генерално развоја туризма РС, али сви заједно треба да учинимо још неке кораке како бисмо имали бољи и конкретнији туризам и на подручју Романије, Требевића, али и Равне планине и других микро дестинација. – казао је Вуковић.

Начелник општине Пале Бошко Југовић истакао је да је овај пројекат посебно значајан за ову општину јер се његов велики дио реализује управо у овој општини.

– Планина Романија ће имати стазу између Планинарског дома Стајна и дома на Црвеним стијенама и тако ћемо добити стазу од које ћемо имати велику корист – рекао је Бошковић.

Портпарол Општине Источни Стари Град, а у овом пројекту представник Општине Бојана Шаровић рекла је да ова општина сама не би могла аплицирати за овај пројекат, али да је заједно са партнерима и сјајним људима из Града Источног Сарајева и других институција направила велики корак и дошла до сјајних резултата.

– Први у БиХ, а сигурно и у региону имаћемо балон за везани лет и поносни смо на све садржаје које ће ту бити имплементирани.Ово неће бити само побољшање туризма општине Источни Стари Град него и града Источног Сарајева. На то смо посебно поносни – закључила је Шаровићева.

Пројекат „Уживај у Сарајевско-романијској регији“ у наредних 18 мјесеци реализоваће Туристичка организација Јахорина – град Источно Сарајево, Градска развојна агенција, Привредна комора Републике Српске и привредни субјекат „Станишић“.