Хрватска све лошије стоји на ранг листи немачког Института Роберт Кох (РКИ), кључне научне институције немачких власти у пандемији корона вируса.

Наиме, према РКИ, Хрватска је дошла на друго место земаља у којима су се немачки држављани заразили коронавирусом и тако је скочила за једно место међу земљама извозницама вируса у ту земљу, пише портал Индекс.

Ови подаци прикупљени су до 25. августа, а односе се на период од четири недеље.

Наравно, највише Немаца се заразило коронавирусом у Немачкој, њих скоро 10 хиљада у протеклих месец дана, а након тога је највише заражених који су се заразили на Косову, 2.528 случајева у протекле четири седмице, од 31. до 34. недеље од почетка пандемије.

Хрватска је следећа са 1.797 случајева, док након ње долази Турска с 1.590 случајева извоза заразе коронавируса у Немачку. Пета је БиХ (528 случајева), шеста Бугарска (492), седма Шпанија (478) итд.

Поредак је пре само десетак дана био другачији: Хрватска је била иза Турске, а сада је испред ње остала само територија Косова и Метохије, као места с којег највише зараженх стиже у Немачку.

Хрватска је боље стајала пре десетак дана, када се према подацима РКИ за период од 29. до 32. седмице од почетка пандемије, највише Немаца, логично, заразило вирусом у Немачкој, њих 8.607. Следе Косово, на којем се заразило 1.096 немачких грађана. Трећа је била Турска, у којој се короном заразила 501 особа, четврта Хрватска с 260 заражених. На петом месту била је Србија (196), шестом Бугарска (166), седмом БиХ (156) итд.

Хрватска је сада дакле скочила на треће место, ако рачунамо Немачку као место заразе, а на друго ако гледамо друге територије на којима су се Немци заразили вирусом.

Након отварања граница и почетком сезоне годишњих одмора проценат нових зараза за које се претпоставља да су увезене у Немачку из иностранства значајно је порастао.

Стога је у међувремену Немачка проширила своју листу земаља и подручја која сматра ризичним.

Немачка је прогласила ризичним део хрватске обале, а исто је учинила пре седам дана са Шпанијом, где се милиони Немаца одмарају сваке године, у на крају и острво Мајорку коју често зову 17. немачком покрајином. У међувремену ризичнм подручјем проглашен је и Париз.

Циљ Хрватске је, ако не жели да цела њена територија заврши на немачкој црвеној листи, да покуша да број заражених током недељу дана држи мањим од 50 на 100 хиљада становника, што је епидемиолошки критеријум РКИ по којем неко подручје или земљу проглашавају ризичним подручјем.

Хрватској су, пише Индекс, итекако потребни немачки туристи за наставак туристичке сезоне, ако он буде могућ након што су и Словенија и Хрватска ставиле Хрватску на црвену листу, а и мађарски премијер Виктор Орбан најављује да би 1. септембра исто могла да учини и Мађарска.

Било како било, ако се овакав тренд настави, Хрватска би могла ускоро да постане земља која највише извози коронавирус у Немачку. Тиме се могуће мења и перцепција Хрватске у немачким медијима који су често критиковали потезе Словеније и Аустрије као претеране.

И што је најважније, онда ће Берлин морати да повуче строже потезе од стављања на црвену листу Сплитско-далматинске и Шибенско-книнске жупаније, што би било катастрофално за хрватски туризам, наглашава портал.