ИПСОС-ово теренско истраживање у које је портал ,,Соколац – срце Романије“ ексклузивно имао увид за оне који су кратко у политици може изазвати еуфорију.

За оне искусне – благо задовољство постигнутим али и забринутост како да се бројеви које видимо у преточе у резултате гласања на изборима 15. новембра. Гледајући бројеве ти неискусни би помислили да је све завршено. Они искусни знају да најбитније време тек долази.

Број грађана који тврде да се Република Српска креће у лошем правцу и назадује је на изузетно високом нивоу – чак 95% што је много више него у осталим деловима Источног Сарајева. Занимљиво је да чак и бирачи СНСД-а у Соколцу мисле да РС иде у погрешном смеру – 94%.

За актуелног начелника Сокоца Милована Бјелицу у овом моменту би на изборима гласало 48% а за његовог против кандидата Бојана Копривицу 20% док је неодлучно или не зна за кога би гласало 22%.

СДС на локалним изборима у Соколцу би гласало 32% бирача док би СНСД имао 24% гласова од свих грађана. Чак 30% у овом моменту не би изашло на изборе, док њих 13% изјављује да још увек не зна или је неодлучно. Иако ово на први поглед може изгледати као висок рејтинг забрињава јако велики број апстинената.

Милован Цицко Бјелица

Овогодишња истраживања на репрезентативном узорку су показала да јенајпрепознатљивији политичар у Соколцу Милован Бјелица. Њега препознаје већина (95%) становника – без обзира на узраст, пол, место становања или страначку опредељеност. Кључ поновног избора за начелника Соколца лежи у бирачима СДС-а. Чак 97% оних који кажу да ће гласати СДС даће свој глас на изборима за начелника Бјелици. Добар податак је и тај да ће нешто више од 8% оних који гласају за СНСД такође дати свој глас Бјелици. Још је занимљивије да ће чак 11% оних који су за члана Председништва гласали за Додика на овим изборима гласати за Бјелицу а за Копривицу 71%. Са друге стране 96% оних који су гласали за Иванића гласаће за садашњег начелника.

Бојан Копривица

Бојан Копривица је релативно дуго присутан на политичкој сцени Соколца. Са једне стране то му је предност јер има пристојну препознатљивост. Са друге стране огроман му је минус што улази у кампању са поразом из 2016-те године. Приче о подељености у општинском одбору СНСД-а му такође не иду на руку. Бројеви управо ти и показују. Само 73% оних који ће на локалним изборима гласати СНСД гласаће и за њега. За њега ће гласати 71% оних који су гласали за Додика на изборима 2018-те као и 70% оних који су гласали за СНСД.

Остатак ИПСОС-овог истраживања за подручје општине Соколац објавићемо у наредним данима.