Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је да је изузетно важно што се Приштина споразумом потписаним у Вашингтону обавезала да приступи „мини Шенгену“ и изразила наду да ће то значајно убрзати импелементацију те иницијативе и да ће јој се сада придружити и друге земље.

„Ту свакако мислим на Црну Гору и БиХ“, рекла је Брнабић гостујући на ТВ Пинк.

Брнабићева је рекла да нико „здраве памети“ не може бити против те иницијативе јер она, истакла је, отвара врата сигурнијој будућности и бољој привредној сарадњи.

„То је од невероватне важности и за нашу економску нормализацију, али и за све наше домаће привреднике у централној Србији зато што ми јесмо највећи извозник и то је нешто на чему одмах видети резултате“, рекла је Брнабићева.

Истакла је да је потписивање споразума у Вашингтону изузетно важно јер је учињен огроман помак у односу на оно „где смо били пре потписивања тог споразума“ и изразила наду да ће економски пројекти предвиђени споразумом допринијети сигурнијој и бољој будућности свих у региону, прије свега људи који живе на простору централне Србије и КиМ.

Оцијенила да је веома важно и то што је договорена заштита религијских објеката и имплементација судских одлука које се тичу Српске православне цркве.

Истакла је да је имовина СПЦ, српског културног и вјерског наслеђа на КиМ послије потписивања овог споразума много сигурнија.

Брнабићева је рекла да споразум предвиђа изградњу ауто-пута мира Ниш-Приштина-Тирана-Драч, који је произашао из Берлинског процеса, а чија изградња је сада, каже, зацементирана.

„Сада иза њега стаје Америка и америчке компаније. Колико год да постоји та компетиција између Вашингтона и Брисела добро је што је Србија заједнички именитељ између Брисела и Вашингтона и што ‘гурамо’ те пројекте са Њемачком и ЕУ, а сада и са Вашингтоном“, каже Брнабићева.

Она је рекла да ће сигурно у Бриселу бити изузетно тешко у наставку дијалога, да ће бити изазова, али и нагласила да јединство Владе Србије, предсједника, грађана и народа на КиМ даје вјетар у леђа делегацији Србије.

Да су, наводи, политичке несугласице у српско-албански односима биле остављене по страни и да се разговарало о конкретним пројектима, данас би се у Бриселу разговарало у другачијем амбијенту.

Подсјетила је да је изградња Научно-технолошког парка у Нишу почела када је Приштина увела таксе од 100 одсто на српске производе, а да је изграђен када их је повукла.

„Све време док је Вучић (Александар Вучић, предсједник Србије) био премијер размишљали смо како можемо да окренемо ову причу у српско-албанским односима, при чему је Вучић показао невероватну политичку храброст и одважност. Вучић је био први премијер који је позвао албанског прмеијера Едија Раму у посету после 76 година. То је сада потпуно нормално, тада је било незамисливо“, каже Брнабићева.