Специјални изасланик Доналда Трампа за преговоре Београда и Приштине рекао је да се агенда преговора концентрише првенствено на економска питања, креирање послова у региону, остваривање конкретних споразума који ц́е омогуц́ити ширење западних компанија у, како је рекао, “двије државе”.

Гренел је говорец́и о “изненађењима” која су се нашла на преговарачком столу рекао да мисли да “нема преговора који немају нека изненађења, која су увијек добра”, преноси “Блиц”.

Како је казао,”представили смо нека изненађења, али мислим да ниједна страна није била толико изненађена”.

“Она врше притисак на обје стране да учине више, да створе више. Дакле, да, представили смо нека изненађења, али мислим да ниједна од страна није била толико изненађена, некада се претварају пред медијима да је то вец́е изненађење него што јесте. Обје стране су обавијештене и мислим да јесмо остварили напредак и надам се рјешењу”, рекао је Гренел за “Њузмакс”.

Како је казао, “оно што ми покушавамо да урадимо, што предсједник Трамп покушава да уради, јесте да се фокусирамо на то како да отворимо нова радна мјеста у региону, како да младим људима пружимо каријере у којима остају и расту, и да нада постане дио њиховог постојања”.

“Оно што покушавамо је да преокренемо политички процес тако што ц́емо се концентрисати искључиво на економију и стварање послова, због тога смо овдје”, рекао је Гренел.

Упитан да ли се након разговора у Бијелој куц́и може очекивати да дође до споразума који би био сличан ономе који су недавно постигли Израел и Уједињени Арапски Емирати, Гренел каже да “свака држава има свој јединствени сет околности”.

“Нисам сигуран да могу да поистовјетим односе Србије и Косова са било којим другим проблемом. То је проблем који је дуготрајан. Имамо напретке, прошле године смо направили историјски договор о првом лету на релацији Београд – Приштина, о жељезничком и друмском саобрац́ају. Кроз ова три историјска договора покушали смо да спојимо обје стране како би радиле на економској нормализацији”, наводи он.

Сматра да је на економском пољу дошло до напретка, али да ц́е наставити да “притиска”, како би до договора дошло.

“Ја сам неко ко жели да настави да покушава и нец́у прихватити ‘не’ као одговор. У овоме сам дуго, и желим да стране стало одбацују политички доо и концентришу се на стварање послова. Економска нормализација је фокус при којем морамо да останемо”, наглашава Гренел.

Тражио је, каже, да “политичари одбаце политику” и раде на стварању послова.

“Мислим да је предсједник Трамп видио политички конфликт и поставио права питања: какво је економско стање и да ли се стварају послови? Када смо сазнали да је економија у застоју, као и политика, предсједник је рекао ‘хајде да пробамо да се фокусирамо на економију’ и да видимо да ли ту можемо да промијенимо динамику, а онда можда и политичку рачуницу за обје стране”, наводи Гренел.

Додаје да “ако хоц́емо да имамо нормализацију трговине, морамо да имамо ствари које ц́е нам је омогуц́ити: жељезницу, авио-саобрац́ај, путеве”.

“Све што се односи на послове и како их створити, треба да буде у споразуму. Захтијевамо много, направили смо помаке, али имамо још много тога да учимо“, истиче.

Веома је оптимистичан је, каже, и мисли да ц́е до споразума доц́и.