У склопу „Пројекта развоја тржишне пољопривреде – Фарма два“, Удружење пољопривредних произвођача „Романијски скоруп-кајмак“ је подржало набавку машине – вакуумске пакерице са одговарајућим додацима, која ће додатно помоћи у продаји овог аутохтоног производа.

Руководилац подручне јединице Соколац Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди ресорног министарства Јелена Мићић је казала да је ово вриједна донација, помоћу које ће скоруп-кајмак изаћи на тржиште у једнообразном паковању.

– Продаја овог производа се одвијала на кућном прагу, а од сада ће први продајни објекат бити у општини Хан Пијесак, с тога нам је била неопходна одговарајућа опрема. Поред вакуумске пакерице, ту су и дигиталне ваге, расхладна витрина ће стићи током ове седмице и са поменутом набавком омогућена је организована продаја на читавом тржишту Босне и Херцеговине – истакла је Мићић и додала, да су одрађене и микро-биолошке анализе, а, у наредном периоду биће урађене декларације за романијски скоруп-кајмак.

Такође, овај пројекат је обухватао и организоване едукације од стране Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди као што су: производња романијског скоруп-кајмака, маркетинг паковање, исхрана музних грла и хигијена млијека.

– Ово су све битни предуслови да се остваре и да чланице Удружења на том пољу напредују, како би тај финални производ имао квалитет за тржиште. Удружење је основано 2014. године и сада окупља 24 чланице, из руралних подручја општина Рогатице, Хан Пијеска и Сокоца – подсјетила је Мићић.

На Хан Пијеску, 17. септембра, у Парохијском дому биће одржани „Дани кајмака“, али због актуелне епидемиолошке ситуације, манифестација ће бити са мање званица. Биће то прилика да чланице Удружења пољопривредних произвођача „Романијски скоруп-кајмак“ представе све активности у протеклом периоду, али и да они који нису имали прилику, дегустирају овај производ.

Из Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди ресорног министарства, напомињу да ће сајам „Дани кајмака“ бити продајног карактера, те стога позивају да се подрже домаћи пољопривредни произвођачи јер је то једини начин да се изађе из тешке ситуације изазване пандемијом вируса корона.