Удружење грађана „Свети Василије Острошки“ из Сокоца организовало је ходочашће до Чајнича у оквиру прославе Мале Госпојине. Овог јутра, по благослову свештенства Црквене општине Соколац, из Цркве Светог пророка Илије, кренула је на свети пут група од седам ходочасника. Према ријечима Дејана Елеза, предсједника Удружења, пред поклоницима је пут од око 100 километара.

Из Сокоца је кренуло седам ходочасника, и то: четири жене и три мушкарца. Придружило им се још двоје поклоника из Рогатице. План је да први дан преноће у Дубу, иза Рогатице, а други дан коначиште је обезбиједило свештенство Црквене општине Чајниче. У понедјељак, 21. септембра, на празник рођења пресвете Богородице, у Цркви Пресвете Богородице, ходочасници ће присуствовати Светој литургији. Након свечаног ручка, организованим превозом планиран је повратак – испричао је Елез.

Он каже да је ово само једна од многобројних успјешно реализованих идеја.

-Идеја о поклоничком путовању до Чајнича родила се прије неколико мјесеци, а сада је на ред дошла и релизација исте. До краја године планирамо да организујемо још оваквих и хуманитарних акција. Ако новонастала ситуација у вези са вирусом корона то дозволи, ако Бог да ићи ће се на традиционално ходочашће до Острога – додао је предсједник Удружења „Свети Василије Острошки“.

Мала Госпојина се у Чајничу обиљежава на посебан и свечан начин од 1594. године када је у овај градић донесена чудотворна икона Мајке Божије – Чајничка Красница.