У склопу акције „Улични свирач“ која је покренута с циљем помоћи Вањи Мирковић (24) из Пала, којој је дијагностификован „Еwинг сарком“ тумор, у четвртак са почетком у 14 часова у Улици 9.јануар у Сокоцу, наступиће талентовани академски музичар Лука Новосел са својим колегама.

Вањи је дијагностификован Еwинг сарком тумор у јуну 2017. године. Њена борба траје пуне три године у нади да ће се потпуно опоравити. Поред невјероватне воље, наде и снаге ове девојке, потребно је сакупити новац за наставак лијечења у иностранству.

Средином 2017. године прошла је кроз пет циклуса хемиотерапија, затим операцију бутне кости на којој јој се налазио тумор, па опет осам циклуса терапија на онкологији у Београду. Након шест мјесеци болест се вратила у виду метастаза на више дјелова тјела. Тумор се појавио на мозгу, плућима и бутини, одакле је болест и кренула. Урађена је још једна операција на бутини, затим три циклуса хемиотерапија, па и још једна операција. Затим је услиједило зрачење мозга, па зрачење десне бутине и карлице. У децембру 2019. године је ишла на гама нож на Клиничком центру Србије како би се одстраниле промјене на мозгу. Затим су се појавиле метапромене на кичми и тад је примала шест циклуса хемиотерапије и зрачење кичме и карлице. Да би се након свега тумор прогресивно појавио на свеноидној кости у глави и уништио очни нерв и животно је угрожава.

Вања је тренутно на захвату на X ножу у Клиничком центру Србије како би се уклонио тумор са главе. По препоруци онколога једино рјешење је испитивање њених туморских ћелија и одређивање циљане терапије (имунолоске, биолоске) да би се болест побједила или ставила под контролу, како би Вања могла да настави нормалан живот.

Вањи су неопходна средства за наставак лијечења у Србији, а касније и у иностранству, затим за медикаменте, суплементе, медицински потрошни материјал, дијагностичке и контролне прегледе, лабораторијске анализе, као и за смјештај и путне трошкове.

Позивамо све наше суграђане да у што већем броју подрже акцију „Улични свирачи“.

За Вањин живот! Будимо хумани!