Фото: Б.Марковић

У склопу хуманитарне акције „Улични свирач“, коју је организовао млади академски музичар Лука Новосел са колегама из Пала, у Сокоцу је данас прикупљено 4.547,00 КМ . Акција је организована с циљем прикупљања новчане помоћи за лијечење Вање Мирковић (24) из Пала, којој је дијагностикован „Ewing sarkom“ тумор.

Лука је захвалио свим људима који су дали допринос.

-Паљани су препознали значај ове акције и прошла је веома успјешно, те смо одлучили да једно лијепо дружење пренесемо у Соколац. Покушаћемо да исто организујемо и у неким другим градовима. Вања се тренутно налази на лијечењу у Београду и надамо се да ће што прије оздравити – казао је он.

Луки ово није прва хуманитарна акција коју спроводи користећи свој дар и образовање.

Фото: С.Рајић

-Најљепше би било када никоме не би требала помоћ, али кад је то неизбјежно и поготово ако је лијечење у питању увијек ћемо се одазивати. Још од малена гледао сам музичаре како свирају по улицама великих универзитетских градова и метропола, као на примјер Москви и Бечу. Прије неколико година јавила се идеја да свирамо по општинама града Источно Сарајево и у окружењу, а да грађанима на тај начин употпунимо дан позитивном атмосфером. Међутим, када је покренута хуманитарна акција за дјевојчицу Ивану Бјелогрлић одлучио сам да изађем на улицу и свирам за за њу, а не за себе. Сада већ, постала је традиција да на овај начин помажемо другима – испричао нам је он.

Фото: Б.Марковић

Лука Новосел дипломирао је на Музичкој академији Универзитета у Источном Сарајеву, члан је музичког састава „Катера“, а у будућности планира да упише мастер студије у иностранству.

У Соколац су са њим дошле колеге музичари из Пала, међу њима и осамнаестогодишња Маја Станишић.

-Задовољство ми је што сам узела учешће у овој хуманитарној акцији. Веома је лијепо што свој таленат можемо искористити у хумане сврхе и што уз подршку добрих људи пружамо помоћ онима којима је то потребно – истакла је Маја.

Вања се са опаком болешћу храбро бори пуне три године.

Рођена 28. августа 1989. године у Зеници. Основну школу и гимназију завршила у Сокоцу. Дипломирала је Новинарство 2013. године на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву. У ЈП "Инфо центар" Соколац запослена од 2015. године. Тренутно обавља функцију главног и одговорног уредника.