Изјава предсједавајућег Предсједништва БиХ и потпредсједника СДА Шефика Џаферовића да се полиција Републике Српске и поједине фирме, које организовано пребацују мигранте од источне границе БиХ према Унско-санском кантону, излажу кривичној одговорности, изазвала је оштра реаговања у Републици Српској. Министар унутрашњих послова Српске Драган Лукач каже да су те тврдње нетачне и да се Џаферовић због тога излаже кривичној пријави.

План за рјешавање мигрантске кризе у БиХ још не постоји, међутим, оптужбе и пребацивање одговорности на ентитетски ниво и даље су актуелне. Изјава да полиција Српске превози мигранте на територију Унско-санског кантона није тачна, каже Лукач, а инсистирање на неоснованим оптужбама може предсједавајућег Предсједништва БиХ да кошта кривичне пријаве.

– Полиција Републике Српске ни у једном тренутку никада није мигранте третирала на лош начин, није их малтретирала, није их тукла, нисмо их ограничавали да иду тамо гдје желе у складу са европском конвенцијом о људским правима. Дакле, ми им дозвољавамода се крећу, али не дозвољавамо да угрожавају наше грађане или да праве прекршаје и кривична дјела – истиче Лукач.

МУП Српске никада у својим возилима није превозио мигранте, каже Лукач, између осталог и због препорука у складу са пандемијом вируса корона, нити су, додаје, познате фирме које се баве таквим нелегалним активностим. Џаферовић је управо за то оптужио и МУП и неименоване фирме из Српске.

– То што ради полиција Републике Српске је противзаконито, излажу себе озбиљно кривичној одговорности. Тако како они, тако и све те фирме о којима ви говорите у свом питању, сви они који покушавају да зараде на тој људској муци – рекао је Џаферовић.

Шта су казне за оне који враћају мигранте на линију разграничења са Српском, Џаферовић није рекао. Прије само двадесетак дана, мигранти су свједочили о њиховом насилном враћању у Српску.

– Сваки дан хватају Арапе, Авганистанце, све мигранте. Воде нас у полицијску станицу, гдје нас туку, и говоре да морамо да напустимо Босну. Затим нас стављају у бусеве и возе назад, према Бањалуци – испричао је тада Абдулах.

Када ће БиХ имати званични и конкретан план о рјешавању проблема са мигрантима, није познато. Као и до сада, најављује се – ускоро.