Група младих људи оцртала је испред Дома пензионера у Сокоцу терен за шах на отвореном у оквиру пројекта „Једни за друге: млади за старе“, укупне вриједности 2.600 конвертибилних марака.

Координатори пројекта Жељана Шолаја, Александар Мимић и Марко Мухаремовић истичу да су у финансирању поменутог пројекта учествовали Омладинска банка општине Соколац и Фондација „Мозаик“ са 1.500 КМ, а Општина Соколац и Јавно комунално предузеће „Соколац“ подржали су реализацију пројекта са 1.100 КМ.

„Терен за шах на отвореном већ неколико година не постоји у нашем граду и због тога смо дошли на идеју да, кроз пројекат „Једни за друге: млади за старе“, створимо мјесто на коме ће наши, прије свега, старији суграђани моћи проводити своје слободно вријеме уз играње шаха, дружење и боравак на отвореном. Такође, младим људима се пружа прилика за развијање математичко-логичких способности кроз кориштење шаховског игралишта“ кажу координатори.

Они додају да је оцртавање терена за шах било завршна активност коју су спровели у поменутом пројекту, а да у предстојећем периоду планирају додатно уредити простор око игралишта и организовати такмичење.

„План нам је да у сарадњи са члановима Шаховског клуба „Гласинац“, који су подржали наш пројекат, организујемо први турнир у шаху на отвореном у нашој општини и вјерујемо да ћемо поменути план у скорије вријеме остварити. Желимо да на тај начин пружимо прилику младима да науче правила и шаховске мајсторије од искуснијих играча“ наглашавају Жељана Шолаја, Александар Мимић и Марко Мухаремовић.

Омладинска банка Соколац реализовала је ове године пет пројеката на подручју општине Соколац чија укупна вриједност износи 7.500 КМ.