Држављани БИХ који имају двојно држављанство, а немају пасош већ само личну карту, улазак у БиХ морају да плате 200 марака.

Такву одлуку донијело је Министарство безбједности, а усвојена је на сједници Савјета министара. Због чега је измјењена ранија одлука по којој се могло ући са личном картом, из Министарства безбједности данас нису одговорили.

Захтјев за информацијом, са питањем зашто је измјењена ранија одлука, прослиједили су Граничној полицији.

Гранични полицајци држављане БиХ са двојним држављанством који им се појаве са личном картом, умјесто са добродошлицом, сада дочекају са прекршајним налогом.

-Том одлуком је дерогирана претходно донесена одлука која је омогућавала да уз презентацију особне исказнице некажњено улазе на територију БИХ, међутим доношењем ове одлуке једноставно је ступила на снагу ситуација да сви они који се појаве на неком од граничних прелаза немају пасош, а имају особну могу ући у БиХ али им се изриче прекршајни налог – каже Свевлад Хофман, савјетник директора Граничне полиције БиХ.

Од доношења нове одлуке гранична полиција издала је више од стотину прекршајних налога. Посебно се то дешавало на аеродромима у Тузли и Сарајеву.

Било је и путника који пасош БиХ заправо посједују али због пандемије нису могли да га продуже на вријеме. Гранични полицајци кажу било је и негодовања од стране путника због новонастале ситуације.

-Издато је 193 прекршајна налога, од тога 40 прекршајних налога се односи на закон о путним исправама БиХ, док 153 прекршајна налога се односе на закон о граничној контроли БиХ – каже Небојша Савић, полицијски службеник Јединице граничне полиције – Аеродром Сарајево.

Ново правило ступило је на снагу половином септембра. По Закону о личној карти, држављани БиХ могу да је користе за прелазак државне границе у одређеним околностима и под условима утврђеним међународним споразумом БиХ са другим државама. Они који су морали да плате 200 марака за улазак, сматрају да је та “одређена околност” управо период пандемије када нису могли да изваде или продуже пасош.

Апсурдним називају и то да они морају да плате улазак у матичну земљу док истовремено у БиХ улази на стотине мигранта који немају никаква документа и при томе су странци, преноси АТВ.