Приватна дружења организована у угоститељском објекту или сахрана на којој се нису поштовале никакве епидемиолошке мјере, довели су до погоршања епидемиолошке ситуације у општини Пале, поручио је то данас директор Института за јавно здравство РС Бранислав Зељковић.

Према његовим ријечима, то је довело до великог броја нових особа позитивних на вирус корона у овој локалној заједници, гдје већ три-четири дана “имамо посљедице да расте број позитивних на вирус“.

– И у наредном периоду можемо очекивати неповољну епидемиолошку ситуацију у тој заједници, а да не говоримо и за друге локалне заједнице, гдје је дошло до скока броја позитивних особа – рекао је Зељковић говорећи о томе да се у неким општинама, на приватним или организованим окупљањима, не поштују никакве препоруке Института.

Дан раније на ситуацију у овој општини упозорио је и министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић, истичући да надлежни ових дана посебно прате локалне заједнице у којима се биљежи скок броја заражених лица, у чему предњаче Бањалука и Пале.

Узроци скока броја заражених особа, конкретно на Палама, су непоштовање мјера Републичког штаба за ванредне ситуације, било да је ријеч о ношењу маски или непримјереног понашања које није у складу са препорученим када је ријеч о обиљежавању одређених догађаја – рекао је Шеранић, додајући да је Бањалука град у којем је већи и ниво активности.

По подацима Института за јавно здравство, у посљедњих 24 часа није било нових потврђених случајева вируса корона у општини Пале, али дан раније регистровано је чак 16 случајева, па су се по броју новорегистрованих случајева Пале нашле одмах иза Бањалуке, у којој је јуче било 19 нових случајева вируса корона.

То је нагли скок броја заражених у општини Пале, која има 352 до сада потврђена случаја новог вируса корона, те је седма општина по броју до сада заражених особа у Српској.