Дивљи оригано је биљка чији је екстрат у облику уљаних капи тренутно веома тражен на тржишту. Многе свјетске компаније су уље дивљег оригана пласирале на тржиште као изузетан производ са широким спектром дјеловања.

Постоји више од 20 врста дивљег оригана, а разлика је у количини активних супстанци које посједује. Врста која расте на нашем подручју је вранова трава, бакина трава и враниловка. Може се наћи на вишим надморским висинама, на каменитом и необрађеном земљишту.

Митологија каже да је први оригано посадила богиња љубави Афродита. Према старим народним причама сматра се да људе штити од зла и чини их радосним и безбрижним, те због тога често налази мјесто у вјенчаним букетићима.

Дивљи оригано повољно утиче на цјелокупан нервни систем, болести органа за варење и респираторног система. Хипократ га је користио као антисептик, за лијечење стомачних и дисајних проблема и хемороида. Најновија истраживања показују да је уље оригана, које се добија из листова, моћан природни антибиотик одличан у борби против 25 врста бактерија па се сматра да је оригано најјачи антисептик од свих биљака.

Уколико желимо да узгајамо оригано у својој башти, потребно је да га посадимо на осунчаном мјесту уз додатак кречњака у земљиште. По правилу, током љета листови имају највише уља, па га тада и треба сакупљати, најбоље пред цвјетање. Сушење је најлакши начин чувања биљке. Цвјета од јуна до краја октобра.

Дивљи оригано је по саставу и дјеловању сличан мајчиној душици па на истовјетан начин може и да се употријеби. Љековити дијелови су врхови гранчица у цвијету који се суше и користе као лијек и зачин.

Уље од оригана

Потребно је: ½ шоље оригана и ½ шоље маслиновог уља.

Припрема: Опрати и осушити оригано од воде. Ставити листиће оригана у пластичну кесу са патент-затварачем (али не затварати) и покрити кесу кухињском крпом. Излупати тучком листиће у кеси како би отпустили уље. Маслиново уље се лагано загрије, не да проври. Сипати уље у кесу са ориганом и добро испритискати. Овај процес се врши како етерична уља не би испарила. Кад се охлади сипати у теглу; добро је затворити и оставити да одстоји 2 седмице на хладном мјесту, потом проциједити уље. Осим маслиновог уља може се користити и бадемово уље. Користи се за масажу болних мјеста а можете сипати и по неколико капи у вашу омиљену купку.

Благотворни чај

Чај се користи за јачање организма. Због пријатног укуса пије се и ради уживања, без посебног здравственог повода. Припрема се тако што се супена кашика осушених гранчица дивљег оригана прелије са 250 мл кључале воде, поклопи и остави да одстоји 30 минута. Проциједи се и пије три пута дневно прије јела, по могућности незаслађен.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име