Спортски центар Гласинац и Општина Соколац желе да ова локална заједница постане препознатљива дестинација за припреме спортиста и спортских клубова. Како за еКапију каже Милан Цуровић, директор Спортско-рекреативног центра Гласинац, почетне кораке су већ направили на унапређењу постојеће инфраструктуре.

Главни терен за фудбал, тартан стаза и комплетни прилази стадиону реконструисани су пред 56. МОСИ Соколац 2019. године док су тениски и терени за одбојку на пијеску изграђени по свим стандардима. Планови за наставак овог пројекта дио су и стратегије развоја општине Соколац 2020-2030.

Цуровић каже да неки планирани пројекти представљају велики подухват и искорак, не само када су у питању оквири ове општине, већ и Републике Српске, па и шире.

ЕКАПИЈА: ПРЕДСТАВИТЕ НАМ РАД СПОРТСКО-РЕКРЕАТИВНОГ ЦЕНТРА ГЛАСИНАЦ. ОСНОВАНИ СТЕ 2017. ГОДИНЕ И ДА ЛИ СТЕ УСПЈЕЛИ ДА ЗА ТО ВРИЈЕМЕ УНАПРИЈЕДИТЕ СПОРТСКИ ЖИВОТ У СОКОЦУ?

– ЈУ СРЦ Гласинац Соколац је најмлађа установа у општини. Основана је 2017. године на сједници скупштине општине Соколац. Послије свих административних процедура, регистрације, званично почиње рад 2019. године. Циљ оснивања, односно разлог нашег настанка је побољшање услова за спорт и рекреацију у општини Соколац као и активан рад на развоју спортског туризма. ЈУ СРЦ Гласинац је учествовала у организацији 56. МОСИ игара Соколац 2019. и то као технички организатор, водећи рачуна о припреми спортских борилишта и реконсртукцији истих, наравно у сарадњи са општинским властима. Трудимо и трудићемо се да одговоримо на све захтјеве и потребе наших спортских клубова и рекреативаца, а надам се и све већег броја спортиста који ће у Соколац долазити на припреме.

ЕКАПИЈА: КОЈИ СУ СПОРТСКИ КАПАЦИТЕТИ КОЈИМА РАСПОЛАЖЕТЕ И ДА ЛИ СУ ПЛАНИРАНА ЊИХОВА ПРОШИРЕЊА?

– Установа тренутно газдује са скоро свим спортским објектима на подручју општине Соколац. У склопу спортске дворане налази се велика сала за све дворанске спортове, мала сала за борилачке спортове и аеробик, теретана коју могу користити сви наши спортисти па и рекреативци као и стрељана гдје се наши стрелци спремају за своја такмичења. Осим спортске дворане установа газдује са стадионом Бара, који са својим капацитетима, од терена преко атетске стазе, помоћног терена, до просторија за конференције и састанке пружа добре услове и за организацију свих такмичења по календару Атлетског савеза Републике Српске и Босне и Херцеговине као и фудбалских првенстава свих нивоа и узраста у Републици Српској. За све популарније дворанске спортове на отвореном имамо више уређених и освјетљених терена, два терена за мали фудбал (фуцал) на којима се већ традиционално ораганизују турнири у фуцалу, одбојци и баскету. Од поменутих МОСИ игара богатији смо за тениске терене, на којима наши рекреативци траже термин више.

Фото: Студио ,,Ella“

Сокочани познају и воле одбојку, а за то заслуге припадају одбојкашицама Гласинца. Због тога су и терени за одбојку и одбојку на пијеску веома важни и за нашу установу и за све у Сокоцу.

Када је ријеч о плановима желимо да постанемо препознатљива дестинација за припреме спортиста и спортских клубова. Почетне кораке смо већ направили на унапређењу постојеће инфраструктуре, главни терен за фудбал, тартан стаза и комплетни прилази стадиону реконструисани су пред 56. МОСИ Соколац 2019. године док су тениски и терени за одбојку на пијеску изграђени по свим стандардима.

Планови за наставак овог пројекта дио су и стратегије развоја општине Соколац 2020-2030. Неки од њих представљају велики подухват и искорак не само када су у питању оквири нашег града већ и Репбике Српске, па и шире. Такав је планирани пројекат изградње затвореног базена, као и изградња трибина на стадиону капацитета 5 000 сједећих мјеста. Када је ријеч о краткорочним пројектима, план нам је да у наредном периоду опремимо теретану најмодернијим справама и фитнес опремом. Потом да неискориштени простор на стадиону претворимо у смјештајне капацитете за спортисте који гостују или се припремају код нас.

ЕКАПИЈА: КАКВИ СУ ПРОШЛЕ ГОДИНЕ БИЛИ ПОСЛОВНИ РЕЗУЛТАТИ, ТЕ КОЈА СУ ВАША ОЧЕКИВАЊА ОВЕ ГОДИНЕ?

– Установа се финансира из буџета општине Соколац и из наших прихода. Спортски терени су ријетко било гдје употпуности рентабилни, тачније, не могу се финансирати само из властитих прихода, зато за плате радника и материјалне трошкове морамо имати помоћ локалне заједнице. Што се тиче 2019. године сматрамо је веома успјешном у свим сегментима нашег дјеловања. Имајући у виду степен развоја спорта и физичке културе, те остварене резултате наших спортиста, као и организацију спортских манифестација у 2019. години може се закључити да је ЈУ СРЦ Гласинац Соколац успјешно реализовала програмске циљеве и задатке. У реализацији истих коректна и константна сарадња била је са представницима спортских клубова, а све активности извршавале су се у складу са законским прописима, Статутом, Одлукама те упутствима и препорукама Министарства породице омладине и спорта. Ту је организација МОСИ игара гдје смо угостили 2.000 спортиста из Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине.

У договору са начелником општине Соколац и са директором средњошколског центра Св. Василије Острошки од 2019. године у спортској дворани почела је да се одржава настава физичког васпитања за ученике средњошколског центра. Наши средњошколци користе све јутарње термине за часове физичког васпитања. У поподневним часовима термине користе наши спортски клубови док су викенди резервисани за утакмице. Вирус корона је значајно утицао на рад установе, сва спортска такмичења су прекинута, школе су престале са радом, спортска дворана је затворена. Са радом смо кренули 1. јуна 2020. године веома опрезно са одређеним бројем спортиста у затвореном простору, обавезном дезинфекцијом површна и провјетравањем свих просторија које се користе за вријеме тренинга, дезинфекцијом справа и колико је то могуће физичком дистанцом. Придржавамо се наредби Републичког и Општинског штаба за ванредне ситуације. Надамо се да ће ово убрзо да се заврши и да се вратимо нормалним активностима.

Фото: Студио ,,Ella“

ЕКАПИЈА: КОЈОМ СЕ СПОРТСКОМ ДИСЦИПЛИНОМ СОКОЛАЦ ПОСЕБНО ПОНОСИ? КОЈА СУ СПОРТСКА ИМЕНА ПРОСЛАВИЛА ВАШУ ОПШТИНУ?

– Можемо рећи да су најбољи амбасадори града Сокоца атлетичари. Осим атлетике ту су одбојка, кошарка и фуцал који играју прву лигу Републике Српске, наши фудбалери и рукометаши играју другу лигу, ту су од појединачних спортова стријелци, каратисти и боксери. Наши спортисти су веома успјешни на државним првенствима, велики број државних првака и освајача медаља, као и велики број репрезентативаца.

Нашу општину су прославили атлетичари Горана Цвијетић, Младена Петрушић, Сара Лучић, Александар Лучић и Илија Цвијетић то су вишестуки прваци Босне и Херцеговине и Републике Српске, освајачи медаља на Балканским првенствима, учесници Европских и Свјетских првенстава и дугогодишњи државни репрезентативци. Велики број наших младих спортиста је у саставу репрезентације Босне и Херцеговине и Републике Српске.

ЕКАПИЈА: ГДЈЕ ВИДИТЕ ДОДАТНИ, ДО САДА НЕИСКОРИШТЕН ПРОСТОР ЗА УНАПРЕЂЕЊЕ РАДА И ДЈЕЛОВАЊА СПОРТСКИХ КЛУБОВА У СОКОЦУ?

– Моје лично мишљене је да треба у клубове не само у Сокоцу, него у цијелој држави, укључити што већи број школованог кадра, а то су дипломирани тренери и професори физичке културе. Уз тај стручни кадар мислим да би унаприједили рад наших клубова и генреално развоју спорта. Самим тим бисмо добили не само боље спортисте него и здравију дјецу са правилним тјелесним развојем и са мање деформитета.

Фото: Драган Нешковић

ЕКАПИЈА: ШТА ЋЕ БИТИ ФОКУС ДЈЕЛОВАЊА СРЦ ГЛАСИНАЦ У НАРЕДНОМ ПЕРИОДУ?

– Фокус ће нам бити да подигнемо квалитет наших услуга на већи ниво. Да у сарадњи са клубовима мотивишемо што већи број дјеце да се баве спортом. На нама је као радницима ЈУ СРЦ Гласинац Соколац да чувамо и одржавамо наше терене, док апелујемо на све суграђане да воде рачуна и чувају своју општину јер је ипак остављамо својој дјеци.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име