У оквиру пројекта енергетске ефикасности у понедјељак 2. новембра, почињу радови на реконструкцији зграде Установе за предшколско васпитање и образовање и зграде Општине Соколац.

Представник УНДП-а, инжењер Златко Билаловић је на данашњем састанку, одржаном поводом припрема за предстојеће радове, истакао да та организација финансијски учествује у овом пројекту, заједно са локалном заједницом.

УНДП помаже локалну заједницу тако што инвестирањем у објекте ради на очувању енергије и програмима енергетске ефиканости. То у овом случају значи утопљавање и реконструкцију фасадних дијелова објеката који су прошли наше тендере, објаснио је Билаловић.

Начелник Сокоца Милован Бјелица подсјетио је да су са УНДП-ом сарађивали на више мањих пројеката, те капиталном пројекту утопљавања фасаде и замјене крова на згради Основне школе „Соколац“.

– Вриједност пројеката реконструкције фасаде Основне школе, Установе за предшколско васпитање и образовање и зграде Општине прелази милион конвертибилних марака. Општина Соколац је у протеклим годинама учинила велике напоре да дође до момента да може да конкурише на велике пројекте УНДП-а и других међународних организација. С обзиром на то да су овдје дуге и хладне зиме, са јако ниским температурама, већ одавно радимо на пројектима енергетске ефиканости и планирамо да кренемо са утопљавањем стамбених објеката у нашем граду, али и још једног изузетно значајног јавног објекта – Дома Здравља. Локална заједница нема средстава да сама сноси све трошкове, али припремамо документацију и пројекте, да уз разумијевање првенствено УНДП-а и виших нивоа власти, дођемо до њихове реализације, рекао је Бјелица.

Извођење радова на замјени вањске столарије на згради општине и ЈУ за предшколско васпитање и образовање биће повјерено предузећу ,,Марвел“ из Источног Сарајева. Према ријечима представника овог предузећа, дипл. инжењера грађевине Раденка Мојсиловића, већи дио радова на замјени столарије биће завршен у току следеће седмице. Након тога би се, због дјеловања поменутих објеката, бавили унутрашњим радовима.

Саво Миловановић, инжењер, директор и власник предузећа „Техноградња“ из Фоче објаснио је да ће њихов дио посла бити радови на утопљавању фасаде. Они ће, колико им то временске прилике дозволе, координирати рад са предузећем „Марвел“ како би најоптималније извршавали своје обавезе из потписаног уговора.

Енергетска ефикасност и одрживост околине су суштинске компоненте европске будућности за земље каква је Босна и Херцеговина. У сарадњи са УНДП-ом, Свјетском банком, Фондом за енергетску ефикасност Републике Српске, Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске, општина Соколац спроводи пројекте енергетске ефикасности како би унаприједила квалитет живота људи на овим просторима.