Уместо да кампању због епидемиолошких мера потпуно преместе на интернет, политичари у БиХ су појачали активности на друштвеним мрежама, али углавном најављујући скупове и потом објављујући фотографије.

Сви смо приметили да друштвене мреже, и простор на интернету уопште, последњих дана обилују политичким порукама.

Кампања за локалне изборе у Босни и Херцеговини налази се на пола пута, а до сада смо имали прилику видети много промотивних спотова, фотографија, банера, плаката… Видели смо да неколицина кандидата преко друштвених мрежа директно комуницира са грађанима, међутим, иако су стручњаци предвиђали да ће кампања да се с терена пресели на интернет, није било баш тако, пише Српскаинфо.

Каснимо за Западом

Кандидати јесу активнији на друштвеним мрежама и у интернет медијима, али тамо углавном деле информације шта су радили на терену, што је, кажу стручњаци, потпуно супротно од онога што грађани треба да виде. Присутни су и у виду реклама, огласа, па нам тако банери с лицима и редним бројем кандидата искачу чак и када отворимо неки од портала из друге државе.

Да ли је то довољно? Политиколог и стручњак за предизборне кампање, Стефан Личина, каже да је стање на друштвеним мрежама боље него иначе, али да и даље каснимо.

– Иако су на Западу, па и у региону, кампање на друштвеним мрежама присутне десетак година, ми смо тек пре две године имали кандидате који су озбиљније користили друштвене медије – сматра Личина.

Позитиван пример

Објашњава да партије и даље не разумеју како друштвене мреже функционишу, па комуницирају као да су на телевизији. Додаје како је сваке године све више кандидата који имају квалитетне наступе на друштвеним мрежама.

Каже да су интернет кампање кандидата за градоначелника Бањалуке Игора Радојичића и Драшка Станивуковића примјер како треба користити друштвене мреже у изборима.

– Пажњу би требало обратити и на кампању кандидата за начелника Челинца Жељка Дубравца, који има јако квалитетан наступ на друштвеним мрежама и поруке прилагођене циљним групама којима се обраћа. Дарко Томаш, Борис Јеринић, Милован Бјелица одлично користе друштвене мреже за представљање резултата мандата. Јелена Тривић и Милан Петковић су нас већ навикли на квалитетне кампање на друштвеним мрежама – каже Личина за Српскаинфо.

Личина објашњава да, иако је ове године направљен велики искорак ка пребацивању фокуса за придобијање бирача на друштвене мреже, ипак је језгро кампања у малим скуповима.

– Све политичке партије на малим скуповима и директним контактом с бирачима заснивају овогодишњу кампању, а друштвене мреже су им само подршка за те активности (најаве скупова и фотографије да је скуп одржан). Ово је разумљиво с обзиром да је кампања на интернету за општинске и градске одборе политичких партија поприлично конфузна. Не можете привући пажњу бирача ако нисте другачији, а да бисте били другачији морате имати неког креативног да вам смишља објаве које ће привућу пажњу и укључити људе – закључује Личина, додавши да велика већина одбора то нема.

Топић: Уложено много новца

Рекламе и банере видела је и политичка аналитичарка Тања Топић, која за Српскаинфо каже да су многе политичке партије у своје рекламе и појављивање на интернету уложиле пуно новца.

– Видимо да се те рекламе појављују и на друштвеним мрежама и на порталима у другим државама. Питање је до кога се тим рекламама досеже и какав резултат то може дати. Врло је упитно колико ће људи до којих су они досегнули путем друштвених мрежа гласати за њих, или уопште изаћи на изборе. То је један од непознаница – каже Топићева, наводећи да ћемо то колико су друштвене мреже имале ефекта видјети управно на дан гласања.