Број потврђених случајева заразе вирусом корона у Шведској наставио је да расте, а многи држављани те земље подржали су строже мјере које су уведене ради спречавања даљег ширења епидемије.

У Шведској су од петка, 13. новембра, регистрована још 15.084 случаја заразе, нешто мање у односу на исти период прошле седмице када је забиљежено 15.779 случајева.

– Још смо у врло озбиљној ситуацији – изјавио је главни епидемиолог у Шведској Андерс Тегнел на конференцији за новинаре.

У Шведској је од 13. новембра преминула још 61 особа заражена вирусом корона, чиме је укупан број смртних случајева повезаних са ковидом 19 у тој земљи порастао на 6.225.

Премијер Шведске Стефан Лофвен изјавио је јуче да се становништво не придржава препорука стручњака, као што је то био случај и у прољеће.

Он је саопштио да ће сва јавна окупљања бити ограничена на осам особа, што је значајно смањење у односу на ранијих 300.

Становништво је на улицама Стокхолма подржало одлуку власти.

Мислим да је боље увести строже мјере и више забрана – изјавила је Ан-Брит Нилсон, становник Стокхолма, која сматра да треба затворити ресторане.

Међутим, ресторани, школе и компаније у Шведској и даље раде у већој мјери, као што је то био случај од почетка пандемије.

Не вјерујемо у потпуно затварање. Вјерујемо да су предузете мјере прикладне – истакао је Лофвен.