Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је да је епидемилошка ситуација и даље веома озбиљна.

– Број лица позитивних на вирус корона на дневном нивоу креће се од 350 до 400 и то је боље у односу на тренд који смо имали 14 дана уназад када је било од 600 до 800 заражених – рекао је Шеранић у Јутарњем програму наше телевизије.

Он је нагласио да забрињава податак о броју хоспитализованих лица.

Пратимо ситуацију са бројем лица која се јављају у болнице и тај број је и даље око 1.200. С тог аспекта, забринути смо и гледамо како и на који начин на пружимо здравствену заштиту свима којима је потребна – навео је Шеранић.

Када је ријеч о састанку о епидемиолошкој ситуацији, који ће данас бити одржан у Добоју, Шеранић је рекао да ће бити разговарано о темама које се односе на кординисане активности на заједничком нивоу.

– Прије свега, тема ће бити набавка вакцине против ковида 19… Такође, разговараћемо о заједничком систему набавке са Европском комиисјом по питању лијекова и других потрошних материјала, гдје смо се прикључили још у августу. Трећа тема тиче се сарадње са међународним организацијама – навео је министар здравља и социјалне заштите Републике Српске.

Шеранић је рекао да ће љекари Универзитетског клиничког центра Републике Српске и представници Министарства данас посјетити Болницу у Требињу гдје ће разговарати са директором ове болнице и болница у Невесињу и Фоче, о проблемима, организацији болничког система и прерасподјеле капацитета.

– Важно је да колеге из УКЦ присуствују јер је УКЦ прошао кроз велику трансформацију. Битно је да посложимо одређене ствари – истакао је он.

Када је ријеч о вакцинацији против сезонског грипа, Шеранић је рекао да је повећан интерес грађана за вакцину, не само код нас већ у читавом свијету. Навео је да су набављене довољене количине вакцине, али да ће бити разматрана набавка додатних доза уколико се укаже потреба за тим.