Премијер Мађарске Виктор Орбан рекао је данас да богатије земље ЕУ „са Њемачком на челу“, годишње узму око шест милијарди евра Мађарској, под разним изговорима, док Мађарска од ЕУ добије четири милијарди евра из буџета.

Орбан је одговорио Мартину Шулцу, бившем шефу њемачке Социјалдемократске партије и предсједнику Европског парламента у периоду између 2012. и 2017. године, који је, како је навео Орбан, „нападао Мађарску годинама“ јер је бранила своје границе и није прихватала мигранте.

Како је пренијела агенција МТИ, Шулц је у интервјуу за Деутсцхландфунк оптужио мађарску владу за репресију над медијима, антисемитизам и профитерство.

Орбан је касније у одговору навео да новинари у Мађарској имају више слободе него њихове колеге из Њемачке.

Што се тиче оптужби за антисемитизам, Орбан је одговорио да се „отворен антисемитизам и узнемиравање Јевреја и даље дешава у Њемачкој“, и да је то незамисливо да се деси у Мађарској.

Премијер Мађарске је рекао да је Шулцова највећа лаж била око расподјеле новца Европске уније.

„Шулц и многи Нијемци су се претварали да дају новац сиромашнима и да су због тога у дефициту. Заправо, они имају највише бенефита од европског јединственог тржиста. Дају новац од свог профита другим чланицама кроз ЕУ буџет, а много тога поново заврши у њиховим рукама. Лицемјерно је очекивати од нас да будемо захвални на томе“, додао је Орбан.

Орбан је нагласио да је ситуација јасна.

„Чланство Мађарске у ЕУ не кошта Њемачку ни цента, они профитирају од нас“, казао је Орбан.

Предност Њемачке је због тога што је Западна Њемачка успјела да сакупља капитал 45 година, док су „Мађарску константно пљачкали совјетски комунисти“, додао је премијер Мађарске.