Власенички писац и пјесник Аћим Тодоровић, који је добитник награде “Ђуро Дамјановић” за 2019. годину за књигу “Душа мироточи”, изјавио је данас Срни да је пресрећан због овог признања, чија се величина огледа у томе што је прије њега додијељено књижевнику и почасном доктору српске књижевности Предрагу Гугу Лазаревићу и академику Рајку Петрову Ногу.

Тодоровић је навео да су одлуку о награди, коју додјељује Удружење књижевника Републике Српске – подружница Бањалука, донијели предсједник жирија Горан Шаула и чланови Миладин Берић и Данијел Гатарић на сједници одржаној 18. новембра, а уручење ће бити уприличено у Банском двору почетком наредне године.

“Награђена књига `Душа мироточи` је таложење мога унутрашњег бића, које је повезано са духовношћу и свим традиционалним што српски народ има и што наша здрава породица посједује. Ту моју духовност коју сам годинама у себи гајио, носио и уздизао, преточио сам у ову моју осму књигу”, изјавио је Тодоровић.

Тодоровић је навео да је књига молитвеник за све вјернике, оне који вјерују у доброту, чистоту, у православље, а у овом тренутку то је књига за све љубитеље поезије и духовности.

“Пјесме у књизи `Душа мироточи` настале су спонтано, када надолази инспирација, као и код свих пјесника, и у том тренутку се ствара и пише”, рекао је Тодоровић.

Он напомиње да у књизи постоји велика разноликост форме писања и пјесама које су написане о одређеним темама духовности.

“Једна од њих је посвећена патријарху Павлу `Нисам те срео за живота свече`, која је освојила прву награду у Горњем Милановцу на конкурсу Књижевног клуба `Запис`, пјесме `Пречистој владичици`, `Дјева рађа Христа` и друге”, рекао је Тодоровић.

Тодоровић је додао да књига, према оцјени рецензената, има предиспозиције да постигне успјех.

“Књига `Душа мироточи` има и одређене карактеристике које су дали рецензенти из Србије Иван Златковић и Милица Јефтимијевић Лилић, а благослов на књигу дао је и Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије”, истакао је Тодоровић.

Тодоровић је најавио да ће у петак, 11. децембра, из штампе изаћи његова девета књига “Глава на рамену”.

Тодоровићева прва збирка пјесама “Замах над животом” настала је у рату, а услиједиле су “Људи вучије крви”, “На многаја љета”, “Родослов братства Тодоровића из Жеравица” и “Јаук гробне тишине”.

Овај књижевни стваралац до сада је награђен бројним признањима и наградама у Републици Српској, Србији и Словенији – Удружење књижевника Републике Српске уврстило је роман “Јаук гробне тишине” међу најзначајнија књижевна остварења у Српској, а награђен је и Златном значком општине Власеница за развој културе, Орденом војводе Живојина Мишића за његовање традиције ослободилачких ратова у Србији, првом наградом на “Стеријиним стазама” у Београду, те повељом Клуба писаца “Савовање” из Шамца.

Аћим Тодоровић рођен је 1965. године у селу Жеравице у општини Хан Пијесак, средњу дрвнотехничку школу завршио је на Хан Пијеску, а дипломирао на Факултету за пословно-индустријски менаџмент у Београду.

Тодоровић је предсједник регионалног Књижевног клуба “Луча” у Власеници и оснивач манифестације “Лучини књижевни сусрети”, која сваке године у Власеници окупи више десетина књижевних стваралаца из региона, а члан је и Удружења књижевника Републике Српске и Удружења књижевника Србије.